Wykonanie
Przepyszna szarlotka ,wspaniała w smaku,rozpływa się w ustach,kruche ciasto,
jabłka ,
cynamon ,
białka z
budyniem śmietankowym ,Prosta i szybka do wykonania ,przepis ze starego zeszytu ...




Składniki na ciasto:-4 szklanki
mąki-1,5 szklanki
cukru pudru-1,5 kostki
masła-6
żółtek-2 łyżki kwaśnej
śmietany 18 %-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-1,5 kg
jabłek-sok z 1/2
cytryny- 2 łyżeczki
cynamonu-1 szklanka
cukru pudru do
białek-1
budyń śmietankowyWykonanie :
Jabłka pokroić w drobną kostkę,skropić
sokiem , z
cytryny ,posypać
cynamonem i dobrze wymieszać.
Białka ubić z 1 szklanką
cukru pudru,następnie wsypać
budyń i delikatnie wymieszać.
Masło posiekać ,z
cukrem pudrem z
mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia ,dodać
żółtka ,dwie łyżki kwaśnej
śmietany,i zagnieść ciasto.Podzielić na dwie ,równe części , i odłożyć na pół godziny do lodówki .Jedną częścią,ciasta wylepić spód blachy ,wyłożyć na ciasto
jabłka pokrojone w drobną kostkę,skropione
sokiem i posypane
cynamonem ,
jabłka równomiernie rozprowadzić po cieście ,Na
jabłka wyłożyć ,uprzednio ubite
białka z
cukrem pudrem i wymieszane z 1
budyniem śmietankowym ,równo rozprowadzić po całości .Na
białka ,zetrzeć na tartce na grubych oczkach,drugą część ciasta,(dobrze schłodzonego).Piec około 1 godziny w temperaturze ,180 stopni .Posypać
cukrem pudrem .Smacznego !!!