Wykonanie
Uwielbiam słodkości. Ostatnio naszła mnie ochota na tartę
cytrynową z
bezą.
Składniki na ciasto:2 szklanki
mąkikostka
masła2
zółtka150 ml kremówki3 łyżki
cukruSkładniki na masę
cytrynową:skórka otarta z 2
cytrynsok z dwóch
cytrynsok z 1/2
pomarańczy125 ml kwaśnej
śmietany2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukruSkładniki na
bezę:5
białek3/4 szklanki
cukru pudruczubata łyżka
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:
Mąkę wymieszajcie z
masłem - najlepiej podziabać nożem.
Cukier,
żółtka i
śmietanę wymieszajcie aż powstanie masa i dodajcie do
mąki. Szybko zaróbcie na gładkie ciasto i wstawcie do lodówki na 2 h.Wszystkie składniki na masę wymieszajcie mikserem. Dodatkowo dodałam prawdziwą
wanilię do smaku.Ciasto rozwałkujcie. Przełóżcie do wysmarowanej formy.
Poróbcie dziurki widelcem i wstawcie na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Masę
cytrnową wylejcie na ciasto i w tej samej temperaturze podpiekajcie około 15 minut. Musi zgęstnieć.W tym czasie zróbcie
bezę. Zmiksujcie
białka (na dość wysokich obrotach, możecie dodać szczyptę
soli). Stopniowo dodawajcie
cukier puder. Jak już piana będzie gęsta, dodajcie
mąkę ziemniaczaną.Przełóżcie na masę
cytrynową. Podpiekajcie około 10 minut. Możecie zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Z zewnątrz
beza powinna się zarumienić. Z tych składników wyszły mi 2 tarty o średnicy około 24 cm.Jeśli lubicie tarty wystrawne polecam Wam tartę z botwiną.