ßßß Cookit - przepis na Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

nazwa

Wykonanie

Przepis na tą szarlotkę przyniosła mi mama, która z kolei dostała go od swojej koleżanki. Pogrzebałam w internecie i znalazłam jego pierwowzór na blogu ChiliBite . To jedna z najlepszych szarlotek jakie jadłam. Baaardzo dużo jabłek - mało ciasta - warunek idealnej szarlotki. Ta jest dokładnie taka.... Większa jej część zniknęła zanim wystygła.... Bo czy jest coś lepszego niż ciepła szarlotka? Polecam Wam baaardzo:)
Składniki:
500g mąki krupczatki
90g cukru pudru
250g margaryny
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
ponadto:
3 kg jabłek szara reneta (i tylko takich!) ja miałam z lokalneprzysmaki pl (klik)
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie posiekać i wyrobić ciasto. Blaszkę (22x32) natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciasto podzielić na trzy części. 1/3 włożyć do woreczka i wstawić na godzinę do zamrażarki. 2/3 ciasta wyłożyć na spód blaszki i dokładnie wyrównać. Blaszkę wstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w cieniutkie plasterki (ja zrobiłam to robotem z tarczą do szatkowania w plastry). Jabłka skropić sokiem z cytryny dzięki czemu nie będą ciemniały tak szybko. Cukier puder wymieszać z cynamonem i delikatnie wsypać do jabłek. Dokładnie ale delikatnie wymieszać ręką do momentu aż cukier oblepi jabłka (uważać by się nie połamały).
Blaszkę wyjmujemy z lodówki. Na ciasto wykładamy delikatnie partiami jabłka układając plastry w miarę poziomo na cieście. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce ciasto to które wcześniej odłożyliśmy do zamrażarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut na złoto.
Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/04/szarlotka-tatrzanska.html