Wykonanie
PRZEPIS AUTORSKIOto mój ostatni przepis w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl .
Pieczenia tej szarlotki nauczyła mnie moja mama :* Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna!Składniki (na okrągłą formę o średnicy 25 cm):2,5 szklanki
mąkipaczka
margaryny4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietany2 łyżki
cukru3/4 szklanki
cukru pudru1 kg
jabłek2 łyżeczki
cynamonusok z 1/2
cytrynyNajlepiej dzień przed pieczeniem przygotowujemy ciasto z 2,5 szklanki
mąki, paczki
margaryny, 2 łyżeczek
proszku do pieczenia, 2 łyżek
cukru, 2 łyżek
śmietany i 4
żółtek. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części: jedną zamrażamy, a drugą wkładamy do lodówki. Następnego dnia (lub najmniej po dwóch godzinach) wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Wykładamy dno wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą formy i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 15 minut. Gdy spód się piecze przygotowujemy wsad
owocowy i pianę z
białek.
Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy
sokiem z cytryny i mieszamy z
cynamonem. Bijemy pianę z
białek z dodatkiem
cukru pudru. Na podpieczony spód wykładamy
jabłka, a następnie pianę z
białek. Na sam wierzch trzemy zamrożoną połówkę ciasta. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 160 stopni na środkowej półce piekarnika (grzanie góra-dół).Można ciasto posypać
cukrem pudrem lub podawać z
bitą śmietaną.
Do przepisu na szarlotkę ucieraną najlepiej użyć szarej renety, ponieważ jest twarda, słodka i nie puszcza zbyt wiele soku podczas pieczeniaZamiast
jabłek można wykorzystać także takie
owoce jak:
śliwki,
truskawki,
gruszki.Smacznego!