Chociaż jeszcze trwa kalendarzowe lato w powietrzu czuć jesień. A jesień to czas między innymi szarlotki. Miałam nadmiar gruszek więc użyłam ich zamiast jabłek. Wyszło wyborne ciasto o przepysznym smaku. Bardzo polecam taką zamianę.Składniki na ciasto:4 szklanki mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaszklanka cukru pudru1 1/2 kostki margaryny6 dużych żółtek2 łyżki gestej kwaśnej śmietanySkładniki na nadzienie:8 dużych gruszekpół szkalnki cukru (zależy od tego jak słodkie są gruszki)sok i skórka z połówki cytryny2 łyżki masłałyżeczka cynamonukisiel cytrynowy lub 3 łyżki mąki ziemniaczanejMąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Margarynę pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać gruszki pokrojone w kawałki, cukier i chwilę przesmażyć. Jeśli nie są zbyt soczyste podlać odrobiną wody. Dodać sok i skórkę z cytryny. Dusić, aż gruszki będą się rozpadać. Gdy mają już odpowiednią konystencję dodać kisiel lub mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (34cm x 23cm) posmarować masłem i wyłożyć większą częścią ciasta. Na cieście rozprowadzić masę gruszkową, posypać cynamonem, zetrzeć mniejszą część ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 - 60 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego:)