Wykonanie
Inspiracją do wypieku okazała się akcja
Cytrynowe wypieki. Przeglądając pocztę przeczytałam o akcji i od razu wiedziałam że nie muszę nigdzie szukać, bo przepis od dawna chomikuje się w moich zbiorach. Mam go tak dawno że sama już nie pamiętam skąd pochodzi, ale mam pewność że jest wart polecenia. Mocny aromat
cytryny w cieście i do tego jeszcze bardzo
cytrynowy kisiel, którym zostało przełożone ciasto.To taka namiastka
słonecznej Hiszpanii w środku zimy. Ciasto posypałam
cukrem pudrem ponieważ nic więcej nie potrzeba do tak smacznego ciacha.

Do przygotowania ciasta potrzebowałam:CIASTO:45 dag
mąki38 dag
cukru pudru6 jaj1,5 kostki
margarynycukier waniliowy1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMargarynę utrzeć z
cukrem, dodać po jednym
żółtku i ucierać do białości. Ubić pianę z
białek, dodać do utartej masy na przemian z
mąką i
proszkiem do pieczenia. Dodać też skórkę z otartych
cytryn. Wymieszać ciasto i podzielić na 3 części. Placki upiec w jednakowej formie na złoty kolor.MASA DO PRZEŁOŻENIA:1/2 litra
wody1 szklanka
cukru1
kisiel cytrynowysok z 3
cytryn2
żółtka2 łyżki
mąki ziemniaczanejNa soku rozmieszać
kisiel,
mąkę ziemniaczaną oraz
żółtka.
Wodę zagotować z
cukrem, gdy zawrze wlać rozmieszany
kisiel, zagotować. Placki przekładać gorącym
kisielem, a wierzch posypać
cukrem pudrem.
