Wykonanie
Składniki na tort o średnicy 25 cm
Biszkopt:6 dużych
jajek (moje po 75 g)1 szklanka drobnego
cukru do wypieków0,5 szklanki
mąki pszennej tortowej0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej0,5 szklanki dobrego, ciemnego
kakao1 łyżka
octu1 pełna łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:500 g
serka mascarpone500 ml
śmietanki kremówki 36 %2 czubate łyżki
cukru pudru (dałam domowy
waniliowy)opcjonalnie 1 pełna łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku (tym razem nie dodawałam, ale gdy jest bardzo gorąco to warto usztywnić masę niewielką ilością
żelatyny )Poncz:0,5 szklanki gorącej
wody2 łyżeczki
cukrusok z połowy
cytryny3 łyżki
koniaku albo
likieru malinowegoDodatkowo:700 g
malin1 mały słoiczek
dżemu (ja dałam
galaretkę porzeczkową ucieraną na surowo)posypka
czekoladowo do obłożenia
boków tortuObie
mąki przesiać razem z
kakao.
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę, dodając partiami
cukier (nie wszystko od razu). Do
żółtek dodać
proszek do pieczenia i
ocet, szybko wymieszać (masa spieni się i odbarwi) i dodać do
białek. Ubić razem, a na końcu dodać obie
mąki z
kakao i delikatnie wymieszać
łopatką (już nie miksować).Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia albo posmarować
masłem i posypać
mąką. Ciasto przelać do tortownicy.Piec około 40 -50 minut, 160 - 180 stopni (u mnie 160 stopni w termoobiegu), do suchego patyczka.
Biszkopt ostudzić (dobrze upiec go dzień wcześniej) i podzielić na trzy części (ja podzieliłam na cztery i tę czwartą pokruszyłam i zostawiłam do wysuszenia – przyda się do cząsteczkowego
spodu do innego ciasta).Przygotować poncz. W gorącej wodzie rozpuścić
cukier, a gdy ostygnie wlać
sok z cytryny i
alkohol. Wymieszać.Przygotować masę.
Serek mascarpone włożyć do miski, wlać
śmietanę i ubić razem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder (jeśli masa ma być bardziej słodka można dodać więcej
cukru). Jeszcze chwilę ubijać, aż masa będzie sztywna. Pod koniec można dodać również
żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie i lekko przestygniętą, ale nie zimną, bo inaczej zrobią się kluski. Masę podzielić na trzy części, dwie mniejsze i jedną większą, która zostanie wykorzystana do posmarowania góry i
boków tortu.Na paterze ułożyć jeden blat
biszkoptu, nasączyć go ponczem, posmarować
dżemem i wyłożyć jedną warstwę kremu. Na kremie ułożyć warstwę
malin lekko je wciskając w krem. Przykryć drugim krążkiem
biszkoptu, nasączyć go ponczem, posmarować go kremem i ponownie ułożyć warstwę
malin. Ułożyć trzeci krążek
biszkoptu, również nasączyć go ponczem. Wyłożyć trzecią - tę większą część kremu, posmarować boki i górę
tortu.Boki
tortu obsypać posypką
czekoladową, a górę ozdobić
malinami. Wstawić tort do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodził.Obie
mąki przesiać razem z
kakao.
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę, dodając partiami
cukier (nie wszystko od razu). Do
żółtek dodać
proszek do pieczenia i
ocet, szybko wymieszać (masa spieni się i odbarwi) i dodać do
białek. Ubić razem, a na końcu dodać obie
mąki z
kakao i delikatnie wymieszać
łopatką (już nie miksować).Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia albo posmarować
masłem i posypać
mąką. Ciasto przelać do tortownicy.Piec około 40 -50 minut, 160 - 180 stopni (u mnie 160 stopni w termoobiegu), do suchego patyczka.
Biszkopt ostudzić (dobrze upiec go dzień wcześniej) i podzielić na trzy części (ja podzieliłam na cztery i tę czwartą pokruszyłam i zostawiłam do wysuszenia – przyda się do siateczkowatego
spodu do innego ciasta).Przygotować poncz. W gorącej wodzie rozpuścić
cukier, a gdy ostygnie wlać
sok z cytryny i
alkohol. Wymieszać.Przygotować masę.
Serek mascarpone włożyć do miski, wlać
śmietanę i ubić razem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder (jeśli masa ma być bardziej słodka można dodać więcej
cukru). Jeszcze chwilę ubijać, aż masa będzie sztywna. Pod koniec można dodać również
żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie i lekko przestygniętą, ale nie zimną, bo inaczej zrobią się kluski. Masę podzielić na trzy części, dwie mniejsze i jedną większą, która zostanie wykorzystana do posmarowania góry i
boków tortu.Na paterze ułożyć jeden blat
biszkoptu, nasączyć go ponczem, posmarować
dżemem i wyłożyć jedną warstwę kremu. Na kremie ułożyć warstwę
malin lekko je wciskając w krem. Przykryć drugim krążkiem
biszkoptu, nasączyć go ponczem, posmarować go kremem i ponownie ułożyć warstwę
malin. Ułożyć trzeci krążek
biszkoptu, również nasączyć go ponczem. Wyłożyć trzecią - tę większą część kremu, posmarować boki i górę
tortu.Boki
tortu obsypać posypką
czekoladową, a górę ozdobić
malinami. Wstawić tort do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodził.