Wykonanie

Kocham gołąbki miłością
absolutną! To jedno z niewielu dań kiedy to wyłącza mi się guziczek "stop", a raczej ulega on awarii ;) Gołąbki kocham ... ale z ich zawijaniem to już zupełnie inna sprawa.... Do tego to ja cierpliwości nie mam... a i czasu też nierzadko.... Zresztą
pisałam już o tym przy okazji postu o zapiekance gołąbkowej z
mięsa gulaszowego (klik), oraz zwykłej uproszczonej (klik). Były już też kotleciki gołąbkowe (klik).Dzisiaj przyszła
pora na zupę gołąbkową. Wypatrzyłam ja już jakiś czas temu na blogu " Gotuj z cukiereczkiem ", jednak nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała po swojemu :)Zupa wychodzi przepyszna! Z powodzeniem zastępuje danie jednogarnkowe i jest doskonałym rozwiązaniem dla amatorów gołąbków cierpiących na brak czasu :) Zupa ma jeszcze jedną zaletę -
kapusta weszła moim dzieciom bez problemu podczas gdy z gołąbków zawsze lądowała na
boku talerza ;) Aż się same zdziwiły :D Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki:500g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1
cebulaolej do smażenia1/2 główki
włoskiej kapusty1-2
marchewki1 ząbek
czosnkuok. 3 litry rosołu lub
bulionu1
por3
ziela angielskie2
liście laurowesól,
pieprz1 łyżeczka
słodkiej paprykiszczypta
ostrej papryki100g
ryżu (użyłam Gallo Blond - dostępny w smakipoludnia24.pl)190g (słoiczek)
koncentratu pomidorowego1 łyżka
mąki pszennejCebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na
oleju. Następnie dodajemy
mięso mielone i smażymy do momentu, aż pozbija się w grudki. Wrzucamy do większego garnka.
Marchewkę startą na grubej tarce i przeciśnięty
czosnek podsmażamy. Następnie dodajemy jasną część
pora pokrojona w piórka oraz
kapustę pokrojoną w małe piórka (lub większą kostkę) i jeszcze chwilę smażymy (można podlać troszkę
woda i poddusić). Całość wrzucić do garnka. Dodać
ziela angielskie,
liście laurowe, koncentrat oraz
przyprawy i zalać
bulionem. Gotować ok 20 minut. Po tym czasie dodać
ryż i gotować na małym ogniu jeszcze do momentu aż
ryż będzie ugotowany - w zależności od rodzaju
ryżu i czasu podanego na opakowaniu - u mnie 10 minut (ten
ryż gotuje się bardzo szybko - po 10 minutach jest pyszny, nie rozkleja się i ma piękny kształt nawet na drugi dzień po podgrzewaniu zupy). Na koniec całość zagęszczamy
mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości
wywaru. W razie konieczności doprawić.Smacznego :)



Ryż Gallo Blond dostaniecie w sklepie smakipoludnia24.pl