Wykonanie

Pyszna przekąska, która zachwyci niejedno podniebienie. Mięciuteńkie ciasto ptysiowe, kryje w sobie cudowne nadzienie z
łososia. Bez zbędnych dodatków, z minimalną ilością przypraw po to, by to właśnie
łosoś grał tu pierwszoplanową rolę.Korpusy ptysiowe zrobić możecie z całości ciasta. Wyjdzie ich wówczas zdecydowanie więcej niż będziecie potrzebować do tatara. Niewykorzystane ptysie z powodzeniem można zamrozić lub wykorzystać za kilka dni. Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na ciasto:1 szkl
wody125g
margaryny1 szkl.
mąki pszennej4
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMargarynę i
wodę zagotować. Na wrzątek wsypać
mąkę i wciąż gotując na wolnym ogniu ciągle mieszać aż masa stanie się gładka i lśniąca. Chwilę pogotować, a następnie zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie nie przerywając miksowania wbijać kolejno po jednym
jajku. Utrzeć gładkie ciasto i przełożyć je do worka cukierniczego. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Workiem cukierniczym wyciskać małe zgrabne ptysie trochę większe od
orzecha włoskiego. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut na złoto w temp. 220 stopni (nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!). Wyjąć i wystudzić.Składniki na nadzienie:200g tatara z
łososia Firmy Suempol16szt. zielonych drylowanych
oliwek2 malutkie
cebulki lub 1 średnia
pieprz3-4 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka posiekanego
koperku1 łyżeczka
soku z cytryny (zacząć od 3/4 łyżeczki)ponadto:odrobina
masłakoperek do dekoracji
Oliwki pokroić w drobniutką kosteczkę, podobnie jak
cebulę. Dodać
łososia, posiekany
koperek i
oliwę. Całość doprawić
pieprzem i
sokiem z cytryny (
soli nie wymaga -
łosoś jest już solony).Ptysie przekroić wzdłuż na pół. Do każdego nałożyć tatara i przykryć czapeczką z ptysia. Wierzch leciutko posmarować
masłem, by dekoracja z
koperku trzymała się na miejscu.Z podanych proporcji na nadzienie powinno wyjść ok. 24 szt zgrabnych ptysi. Podawać schłodzone. Smacznego :)





Tatar z
łososia atlantyckiego Firmy Suempol jest dostępny na terenie małopolski w sieciach sklepów Biedronka.

fot: http://tatar.suempol.pl/konkurs/Aktualnie trwa konkurs pod hasłem:Puść oczko do Pana
Łososia i wygraj fantastyczne nagrody!Wystarczy, że kupicie Tatar z
łososia - najnowszy produkt firmy Suempol i zrobicie sobie zabawne zdjęcie z opakowaniem produktu.Można wygrać atrakcyjne nagrody:jeden z tabletów
marki Samsungkosz piknikowy lubkartę podarunkową do
sieci Duka.Więcej szczegółów znajdziecie na stronie producentaZapraszam Was także do odwiedzenia strony Firmy Suempol na Facebooku, gdzie będziecie mogli na bieżąco
śledzić nowości :)