ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste smażone pierogi ruskie

Pełnoziarniste smażone pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

Niektóre eksperymenty kulinarne są wynikiem zamierzonych działań, inne są czystym przypadkiem. Bez względu na to jakie czynniki wpływają na stworzenie nowego przepis ważny jest efekt końcowy.
Pełnoziarniste smażone pierogi ruskie powstały w wyniku przypadku. Późnym wieczorem zabrałam się za lepienie pierogów i... zmęczona zamiast tradycyjnej mąki wzięłam pszenną pełnoziarnistą... Dalej sprawy potoczyły się same. I tak powstały pyszne pierogi o nietradycyjnym wyglądzie. Spróbujcie, bo warto. Ciasto przyrządza się o wiele łatwiej, nie rozrywa się i nie rozpada w wodzie, pierogi wspaniale się przechowuje, a podsmażone na patelni smakują wybornie.
... kolor zaskakujący, ale smak wspaniały...
Składniki:
Na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania
3/4 szklanki wody (wrzątek)
duża szczypta soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 jajko
Na farsz:
250 g białego sera (najlepiej półtłustego)
250 g ugotowanych ziemniaków (dość twardych)
1 1/2 dużej cebuli
sól i pieprz do smaku
masło do smażenia
+ cebulka do podania, kawałek masła (lub margaryny)
Przygotowanie:
Na stolnicy usypać "kopiec" z mąki, wbić jajko, dodać sól i oliwę z oliwek. Powoli dolewać gorącą wodę. Ciasto wyrabiać ręcznie, aż zacznie się odklejać od rąk. Następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wykrawać kółka. Ciasto szybko się wyrabia, nie ma konieczności podsypywania mąką. Jest bardziej zwarte od tradycyjnego, ale dzięki temu nie rozrywa się, nie lepi i lepiej gotuje.
Farsz: Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto. Ugotowane ziemniaki i biały ser przecisnąć przez praskę (lub ugnieść ugnieść). Dodać podsmażoną cebulę i doprawić solą i pieprzem (farsz powinien być dobrze doprawiony). Wymieszać.
Farsz nakładać na wycięte kółka i zlepiać. Pierogi wkładać na gotującą się wodę. Od wypłynięcia gotować jeszcze około 2 minuty. Następnie układać na rozgrzanej patelni z podsmażoną uprzednio cebulką i podsmażać z obu stron, do uzyskania lekkiej, chrupiącej skórki. Jeżeli wolimy pierogi tradycyjne (nie smażone) ten etap możemy pominąć.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/03/Pelnoziarniste-smazone-pierogi-ruskie.html