ßßß
... kolor zaskakujący, ale smak wspaniały...Składniki:Na ciasto:3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania3/4 szklanki wody (wrzątek)duża szczypta soli1 łyżeczka oliwy z oliwek1 jajkoNa farsz:250 g białego sera (najlepiej półtłustego)250 g ugotowanych ziemniaków (dość twardych)1 1/2 dużej cebulisól i pieprz do smakumasło do smażenia+ cebulka do podania, kawałek masła (lub margaryny)Przygotowanie:Na stolnicy usypać "kopiec" z mąki, wbić jajko, dodać sól i oliwę z oliwek. Powoli dolewać gorącą wodę. Ciasto wyrabiać ręcznie, aż zacznie się odklejać od rąk. Następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wykrawać kółka. Ciasto szybko się wyrabia, nie ma konieczności podsypywania mąką. Jest bardziej zwarte od tradycyjnego, ale dzięki temu nie rozrywa się, nie lepi i lepiej gotuje.Farsz: Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto. Ugotowane ziemniaki i biały ser przecisnąć przez praskę (lub ugnieść ugnieść). Dodać podsmażoną cebulę i doprawić solą i pieprzem (farsz powinien być dobrze doprawiony). Wymieszać.Farsz nakładać na wycięte kółka i zlepiać. Pierogi wkładać na gotującą się wodę. Od wypłynięcia gotować jeszcze około 2 minuty. Następnie układać na rozgrzanej patelni z podsmażoną uprzednio cebulką i podsmażać z obu stron, do uzyskania lekkiej, chrupiącej skórki. Jeżeli wolimy pierogi tradycyjne (nie smażone) ten etap możemy pominąć.Smacznego