Wykonanie
Niektóre eksperymenty kulinarne są
wynikiem zamierzonych działań, inne są czystym przypadkiem. Bez względu na to jakie czynniki wpływają na stworzenie nowego przepis ważny jest efekt końcowy.Pełnoziarniste smażone pierogi ruskie powstały w wyniku przypadku. Późnym wieczorem zabrałam się za lepienie pierogów i... zmęczona zamiast tradycyjnej
mąki wzięłam pszenną pełnoziarnistą... Dalej sprawy potoczyły się same. I tak powstały pyszne pierogi o nietradycyjnym wyglądzie. Spróbujcie, bo warto. Ciasto przyrządza się o wiele łatwiej, nie rozrywa się i nie rozpada w wodzie, pierogi wspaniale się przechowuje, a podsmażone na patelni smakują wybornie.
... kolor zaskakujący, ale smak wspaniały...Składniki:Na ciasto:3 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania3/4 szklanki
wody (wrzątek)duża szczypta
soli1 łyżeczka
oliwy z oliwek1
jajkoNa farsz:250 g
białego sera (najlepiej półtłustego)250 g ugotowanych
ziemniaków (dość twardych)1 1/2 dużej
cebulisól i
pieprz do smaku
masło do smażenia+
cebulka do podania, kawałek
masła (lub
margaryny)Przygotowanie:Na stolnicy usypać "kopiec" z
mąki, wbić
jajko, dodać
sól i
oliwę z oliwek. Powoli dolewać gorącą
wodę. Ciasto wyrabiać ręcznie, aż zacznie się odklejać od rąk. Następnie rozwałkować na podsypanej
mąką stolnicy i wykrawać kółka. Ciasto szybko się wyrabia, nie ma konieczności podsypywania
mąką. Jest bardziej zwarte od tradycyjnego, ale dzięki temu nie rozrywa się, nie lepi i lepiej gotuje.Farsz:
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto. Ugotowane
ziemniaki i
biały ser przecisnąć przez praskę (lub ugnieść ugnieść). Dodać podsmażoną
cebulę i doprawić
solą i
pieprzem (farsz powinien być dobrze doprawiony). Wymieszać.Farsz nakładać na wycięte kółka i zlepiać. Pierogi wkładać na gotującą się
wodę. Od wypłynięcia gotować jeszcze około 2 minuty. Następnie układać na rozgrzanej patelni z podsmażoną uprzednio
cebulką i podsmażać z obu stron, do uzyskania lekkiej, chrupiącej skórki. Jeżeli wolimy pierogi tradycyjne (nie smażone) ten etap możemy pominąć.Smacznego