Wykonanie
Smak mojego dzieciństwa. Pyszne domowe, ruskie pierogi. Przepis podpatrzony od babci. Podobno moje wyszły tak samo dobrze jak te babcine;) Ja mogłabym je jeść codziennie, uwielbiam je ;) Serdecznie polecam.
Farsz:1,2 kg
ziemniaków ugotowanych1 kg
białego sera8-10
cebulskwarki z
boczku (2-3 łyżki)
wegetapieprzmasło klarowaneWykonanie:
Cebulę obrać i pokroić na plastry, zeszklić na
maśle.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić.
Ser,
ziemniaki i
cebulę zmielić w maszynce do
mielenia mięsa. Przyprawić
wegetą i
pieprzem do smaku. Dodać 3 łyżki skwarek z
boczku, dokładnie wymieszać.Ciasto:3 szklanki
mąki pszennej firmy Kłos-Po l (szklanka 250 ml)1
jajko3/4 łyżeczki
soliszklanka ciepłej
wodyłyżeczka
oliwy z oliwekWykonanie:
Mąkę,
jajko,
sól,
wodę i
oliwę z oliwek wyrobić na gładkie ciasto(wciskamy palec w ciasto w celu sprawdzenia poprawności jego wyrobienia, jeżeli wgniecenie "pójdzie" do góry to znaczy, że nasze ciasto jest gotowe). Rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i za pomocą szklanki wykrawać
okręgi.
Na każdy okrąg nakładać farsz, dokładnie zlepić brzegi ciasta**. W
między czasie nastawić
wodę z
solą i odrobiną
oliwy. Gotowe pierogi wkładać do gotującej się
wody. Pierogi będą gotowe gdy wypłyną na wierzch.Podawać omaszczone skwarkami.
* na około 85 pierogów o średnicy 5 cm** brzegi ciasta można zlepić ręcznie bądź za pomocą maszynki do pierogów.