ßßß
Farsz:1,2 kg ziemniaków ugotowanych1 kg białego sera8-10 cebulskwarki z boczku (2-3 łyżki)wegetapieprzmasło klarowaneWykonanie: Cebulę obrać i pokroić na plastry, zeszklić na maśle. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Ser, ziemniaki i cebulę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przyprawić wegetą i pieprzem do smaku. Dodać 3 łyżki skwarek z boczku, dokładnie wymieszać.Ciasto:3 szklanki mąki pszennej firmy Kłos-Po l (szklanka 250 ml)1 jajko3/4 łyżeczki soliszklanka ciepłej wodyłyżeczka oliwy z oliwekWykonanie: Mąkę, jajko, sól, wodę i oliwę z oliwek wyrobić na gładkie ciasto(wciskamy palec w ciasto w celu sprawdzenia poprawności jego wyrobienia, jeżeli wgniecenie "pójdzie" do góry to znaczy, że nasze ciasto jest gotowe). Rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i za pomocą szklanki wykrawać okręgi.
Na każdy okrąg nakładać farsz, dokładnie zlepić brzegi ciasta**. W między czasie nastawić wodę z solą i odrobiną oliwy. Gotowe pierogi wkładać do gotującej się wody. Pierogi będą gotowe gdy wypłyną na wierzch.Podawać omaszczone skwarkami.
* na około 85 pierogów o średnicy 5 cm** brzegi ciasta można zlepić ręcznie bądź za pomocą maszynki do pierogów.