Wykonanie
Dziś nieco lżejsza wersja tarty na spodzie pełnoziarnistym z masą
jogurtowo- jajeczną.
Tarta z
łososiem idealnie sprawdzi się na obiad czy letni piknik.Ja postawiłam na wersję
rybną ale tak naprawdę składniki farszu możesz dobrać dowolnie. Idealnie sprawdzi się również wersja bezmięsna,
rybę możemy wymienić na
drób czy też po prostu
wędzoną rybę zastąpić świeżym filetem- tu decyzja należy do Was.
Składniki:–spód–
Mąka pszenna pełnoziarnista 270 g
Jajka 2 szt
Masło 70 gZimna
woda 2 łyżki–farsz–
Łosoś wędzony na gorąco 125 g (lub świeży)
Pomidorki koktajlowe
Szczypiorek lub
koperekOliwkiGorgonzola (opcjonalnie)
Jogurt naturalny 200 g
Jajka 3 szt
Papryczka chilliSok z cytryny 1 łyżka
Sól,
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:Z
mąki, jaj,
wody oraz
masła zagniatamy ciasto kruche, formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.W tym czasie przygotowujemy składniki do farszu.
Łososia świeżego lub wędzonego kroimy w mniejsze kawałki (
rybę możemy zamienić na
kurczaka lub
indyka- podsmażonego na patelni) a
pomidorki i
oliwki kroimy w talarki. Z
jogurtu, jaj,
soku z cytryny oraz drobno posiekanej
papryczki chilli przygotowujemy masę do zalania tarty.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy lub ścieramy na średnich oczkach tarki i równomiernie rozkładamy w formie do pieczenia tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 10 minut. Po tym czasie na lekko podpieczony spód układamy
rybę, plasterki
oliwek, kawałki gorgonzoli,
szczypiorek lub
koperek, całość zalewamy masą a na wierzchu układamy
pomidorki koktajlowe. Tartę z
łososiem zapiekamy około 30-35 minut w temp. 180 C lub do momentu zarumienienia wierzchu.
Tartę z
łososiem podajemy z
zieloną sałatą i dressingiem
miodowo-
musztardowym, całość smakuje nieziemsko! Koniecznie wypróbujcie jako propozycję obiadową czy na letni piknik z przyjaciółmi.
Tarta z
łososiem świetnie sprawdzi się również jako ciepła przekąska na przyjęcie.PozdrawiamSmakUla.[Głosów:0 Średnia:0/5]Podziel się...