Wykonanie

Cudowna
wołowina według przepisu nie mniej cudownej Julii
Child :) W podobny sposób można przygotować wariacje tej potrawy wykonane np z
kurczaka lub
jagnięciny (zmienić tylko należy czas duszenia odpowiednio go skracając, w
jagnięcinie pominąć
marchew, zmniejszyć
cebulę do 1,5 szkl, a
wino zastąpić
białym i zmniejszyć do 1,5 szkl oraz dodać 1/2 łyżeczki
rozmarynu ).
Wołowina wychodzi obłędna, cudownie aromatyczna i pyszna. Fakt... zajmuje to troszkę czasu, ale zapewniam Was, że warto :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki:170g plastrów
słoniny lub obgotowanego
boczku1800g
wołowiny pokrojonej w kostkę 5cm (
karkówka,
rozbratel,
łopatka)2-3 łyżki
olejusól,
pieprz2 szkl
cebuli pokrojonej w piórka1 szkl
marchewki pokrojonej w plastry1 szkl
pomidorów pokrojonych lub 1 puszka
pomidorówbukiet
ziół (8 łodyżek
pietruszki, 1 duży
liść laurowy, 1 łyżeczka suszonego
tymianku, 4
goździki, 3 duże ząbki
czosnku zmiażdżone ale nie obrane - wszystko dokładnie zawinąć w gazę i zawiązać)750ml czerwonego
wytrawnego wina500ml
bulionu wołowego3 łyżki
mąki pszennej+2 łyżka miękkiego
masła na podprawę24 maleńkie białe
cebulki do dekoracji200g
kurek2 łyżki
masła klarowanego
Słoninę pokroić w kostkę i podsmażyć. Zdjąć z ognia i wrzucić do dużego garnka.
Wołowinę obrać z tłuszczu, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym (!) i pokroić w kostkę ok 5cm.
Wołowinę obsmażać partiami na mocno rozgrzanym tłuszczu kilka minut. Lekko doprawić
solą i
pieprzem oraz wrzucić do garnka.Na rozgrzany tłuszcz wrzucić
cebulę i
marchew i zrumienić je. Następnie wrzucić do
mięsa.Na patelnię wlać
wino i zeskrobać skrzepłe
soki, wymieszać odparować chwilkę i wlać do
mięsa. Dodać
bulion (powinien on prawie przykryć
mięso). Dodać bukiet
ziół i
pomidory. Całość zagotować. Przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić w temp. 160 stopni ok 2,5 godziny (po tym czasie spróbować czy jest już wystarczająco miękkie i ewentualnie przedłużyć czas o 30 min).Na patelni rozgrzać
masło klarowane i podsmażyć na nim
cebulki oraz
kurki. Zdjąć z ognia.Gdy
mięso będzie już miękkie odcedzić je na durszlaku ustawionym nad rondlem.Sos odparować do ok 3 szklanek, zdjąć z ognia dodać
masło roztarte z
mąką (podprawa) i dokładnie wymieszać do sosu. Postawić ponownie na gazie i dusić ok 2 minuty. Sos powinien lekko zgęstnieć.Dodać
grzyby oraz
cebulki a na koniec
mięso. Wymieszać i podawać np z ciepłą
bagietką :)Smacznego :)


