ßßß Cookit - przepis na Osso buco in bianco czyli duszona gicz wołowa lub cielęca na biało

Osso buco in bianco czyli duszona gicz wołowa lub cielęca na biało

nazwa

Wykonanie

Osso buco in bianco to przepis zaczerpnięty z niezwykle apetycznej książki "Dwaj łakomi Włosi" autorstwa Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo.
Osso bucco to dosłownie "kość z dziurą", w której jest szpik. W oryginale jest to kawałek cielęcego podudzia, u mnie zamiast cielęciny była młoda 16-miesięczna wołowina rasy Limousine.
Składniki dla 4 osób:
4 kawałki giczy wołowej
2 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
1 duża cebula
2-3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
3-4 liście laurowe
łyżka klarowanego masła
szklanka białego wytrawnego wina
2-3 szklanki bulionu wołowego
gałązka rozmarynu
Mięso umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać marchewkę (również pokrojoną w kostkę), seler tak samo pokrojony, dodać wino, zagotować, dodać liście laurowe i rozmaryn, mięso i dusić pod przykryciem ok. 3 godziny aż mięso będzie miękkie, sprawdzając od czasu do czasu czy płyn nie wyparował i ewentualnie dolewając bulionu.
W oryginale podawane z risotto milanese, ja podałam z ryżem basmati.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2014/05/osso-buco-in-bianco-czyli-duszona-gicz.html