ßßß Cookit - przepis na Pizza na cieniutkim cieście z sosem pomidorowym i salami

Pizza na cieniutkim cieście z sosem pomidorowym i salami

nazwa

Wykonanie

To ostatni nasz hit. Zakochałam się w tym cieście z przepisu Jamiego Olivera. Jest idealne. Cieniuteńkie, delikatne - dokładnie takie jak być powinno. Znalazłam go na stronie Every Cake You Bake . Z podanych proporcji wyjdą Wam dwie duże pizze. Dzisiaj w wersji z salami, oliwkami i rukolą. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)
Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej chlebowej typ 650
2 łyżki semoliny (polecam tą ze sklepu smakipoludnia24.pl)
7g suszonych drożdży
2/3 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
320ml letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
Składniki na sos:
500g przecieru pomidorowego
1-2 przeciśnięte ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać ok. 10-12 minut do zgęstnienia i odparowania.
ponadto:
300g sera żółtego tartego
salami w plastrach
1 cebula
oliwki lub kapary
1/4 papryki czerwonej
rukola
oliwa z oliwek do podaia
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni (góra -dół).
Ciasto podzielić na dwie części (wychodzą z niego bowiem dwie pizze wielkości blaszki z wyposażenia piekarnika).
Ciasto rozciągnąć na wielkość blaszki. Brzegi podwinąć. Posmarować ciasto sosem i posypać żółtym serem. Wyłożyć pokrojoną w krążki cebulę, oliwki, paprykę i salami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut. Posypać rukolą i podawać z oliwą.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/07/pizza-na-cieniutkim-ciescie-z-sosem.html