Wykonanie

To ostatni nasz hit. Zakochałam się w tym cieście z przepisu Jamiego Olivera. Jest idealne. Cieniuteńkie, delikatne - dokładnie takie jak być powinno. Znalazłam go na stronie Every
Cake You Bake . Z podanych proporcji wyjdą Wam dwie duże pizze. Dzisiaj w wersji z
salami,
oliwkami i
rukolą. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)Składniki na ciasto:500g
mąki pszennej chlebowej typ 6502 łyżki semoliny (polecam tą ze sklepu smakipoludnia24.pl)7g
suszonych drożdży2/3 łyżeczki
soli1 łyżka
cukru320ml letniej
wody2 łyżki
oliwy z oliwekWszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość.Składniki na sos:500g
przecieru pomidorowego1-2 przeciśnięte ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
oregano1/2 łyżeczki
soliWszystkie składniki wymieszać i podgrzewać ok. 10-12 minut do zgęstnienia i odparowania.ponadto:300g
sera żółtego tartego
salami w plastrach1
cebulaoliwki lub
kapary1/4
papryki czerwonejrukolaoliwa z oliwek do podaiaPiekarnik rozgrzać do 230 stopni (góra -dół).Ciasto podzielić na dwie części (wychodzą z niego bowiem dwie pizze wielkości blaszki z wyposażenia piekarnika).Ciasto rozciągnąć na wielkość blaszki. Brzegi podwinąć. Posmarować ciasto sosem i posypać
żółtym serem. Wyłożyć pokrojoną w krążki
cebulę,
oliwki,
paprykę i
salami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut. Posypać
rukolą i podawać z
oliwą.Smacznego :)


