ßßß Cookit - przepis na Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

nazwa

Wykonanie

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)
Jak zrobić ciasto na pizzę z piekarnika? Potrzebujesz kilku podstawowych składników, chęci i trochę siły do zagniatania… no chyba, że wyręczy Cię robot kuchenny 🙂 Ciasto na pizzę zrobisz z mąki każdego typu, jednak najlepsza będzie mąka typu 00, dzięki jej użyciu ciasto będzie bardziej chrupiące. Do przygotowania przepisu będzie potrzebna także oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Oczywiście polecam oliwę, która nada charakterystycznego aromatu. Ciasto na pizzę najczęściej przygotowuję z suszonych drożdży, na pół kilograma mąki używam jednego opakowania suchych drożdży czyli około 7 gram. Do pizzy polecam zrobić własny sos czosnkowy, który będzie smacznym dodatkiem. Smacznego!
Pamiętaj, że pizza wyłożona na rozgrzaną blachę będzie lepiej wypieczona i bardziej chrupiąca.
Zobacz też:
Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką
Pizzerinki czyli mini pizze
Domowa włoska pizza – przepis na ciasto
Przepis na ciasto na pizzę z piekarnika
Porcji: 2 duże pizze Czas gotowania: 2 godziny
Składniki
CIASTO
500 g mąki
7 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych
2 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania papieru do pieczenia
250-300 ml letniej wody
papier do pieczenia
SOS POMIDOROWY
250 g przecieru pomidorowego
ząbek czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta ostrej papryki
DODATKI
żółty ser/mozzarella
salami
cebula
papryka
oliwki
kapary
Przepis
1
SUCHE DROŻDŻE: mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy drożdże, cukier oraz sól. Mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy oliwę z oliwek oraz wodę. Wyrabiamy około 10 minut do dokładnego połączenia się składników, aż ciasto będzie jędrne i gładkie.
2
ŚWIEŻE DROŻDŻE: drożdże rozrabiamy z cukrem i odrobiną ciepłej wody, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy do niej sól, oliwę oraz wcześniej zrobiony zaczyn i dodajemy stopniowo wodę. Wyrabiamy około 10 minut do dokładnego połączenia się składników, aż ciasto będzie jędrne i gładkie.
3
Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na conajmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4
W międzyczasie przygotowujemy wszystkie składniki na pizzę oraz robimy sos pomidorowy: przecier łączymy z przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz ziołami.
5
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je nożem na dwie części, z każdej będziemy formować pizzę. Część ciasta rozciągamy w powietrzu w dłoniach, aby powstał nam cienki placek. Kładziemy go na papierze do pieczenia, wcześniej posmarowanym oliwą z oliwek. Ciasto delikatnie rozciągamy palcami, aby powstało duże foremne koło. Formujemy tak, aby powstały ranty pizzy.
6
Tak przygotowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym oraz nakładamy na nie pozostałe składniki, zaczynając od sera. Pizzę na papierze do pieczenia wkładamy na rozgrzaną blachę piekarnika i pieczemy w 220 stopniach w termoobiegu przez 10 minut. Postępujemy tak samo z drugim kawałkiem ciasta.
Porady
Przed włożeniem do piekarnika możecie dodatkowo posypać pizzę ziołami prowansalskimi.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2020/10/ciasto-na-pizze-z-piekarnika