Wykonanie
(ten przepis nie został jeszcze oceniony)Jak zrobić ciasto na pizzę z piekarnika? Potrzebujesz kilku podstawowych składników, chęci i trochę siły do zagniatania… no chyba, że wyręczy Cię robot kuchenny 🙂 Ciasto na pizzę zrobisz z
mąki każdego typu, jednak najlepsza będzie
mąka typu 00, dzięki jej użyciu ciasto będzie bardziej chrupiące. Do przygotowania przepisu będzie potrzebna także
oliwa z oliwek lub
olej rzepakowy. Oczywiście polecam
oliwę, która nada charakterystycznego aromatu. Ciasto na pizzę najczęściej przygotowuję z
suszonych drożdży, na pół kilograma
mąki używam jednego opakowania suchych
drożdży czyli około 7 gram. Do pizzy polecam zrobić własny
sos czosnkowy, który będzie smacznym dodatkiem. Smacznego!Pamiętaj, że pizza wyłożona na rozgrzaną blachę będzie lepiej wypieczona i bardziej chrupiąca.Zobacz też:Mini pizze z
ciasta francuskiego z
szynkąPizzerinki czyli mini pizzeDomowa włoska pizza – przepis na ciastoPrzepis na ciasto na pizzę z piekarnikaPorcji: 2 duże pizze Czas gotowania: 2 godzinySkładnikiCIASTO500 g
mąki7 g
suszonych drożdży lub 25 g świeżych2 łyżeczki
cukrułyżeczka
soli3 łyżki
oliwy z oliwek +
oliwa do posmarowania papieru do pieczenia250-300 ml letniej
wodypapier do pieczenia
SOS POMIDOROWY250 g
przecieru pomidorowegoząbek
czosnkułyżeczka
ziół prowansalskichszczypta
ostrej paprykiDODATKIżółty ser/mozzarella
salamicebulapaprykaoliwkikaparyPrzepis1SUCHE
DROŻDŻE:
mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy
drożdże,
cukier oraz
sól. Mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy
oliwę z oliwek oraz
wodę. Wyrabiamy około 10 minut do dokładnego połączenia się składników, aż ciasto będzie jędrne i gładkie.2ŚWIEŻE
DROŻDŻE:
drożdże rozrabiamy z
cukrem i odrobiną ciepłej
wody, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy do niej
sól,
oliwę oraz wcześniej zrobiony zaczyn i dodajemy stopniowo
wodę. Wyrabiamy około 10 minut do dokładnego połączenia się składników, aż ciasto będzie jędrne i gładkie.3Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na conajmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.4W międzyczasie przygotowujemy wszystkie składniki na pizzę oraz robimy
sos pomidorowy: przecier łączymy z przeciśniętym ząbkiem
czosnku oraz
ziołami.5Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je nożem na dwie części, z każdej będziemy formować pizzę. Część ciasta rozciągamy w powietrzu w dłoniach, aby powstał nam cienki placek. Kładziemy go na papierze do pieczenia, wcześniej posmarowanym
oliwą z oliwek. Ciasto delikatnie rozciągamy palcami, aby powstało duże foremne koło. Formujemy tak, aby powstały ranty pizzy.6Tak przygotowane ciasto smarujemy
sosem pomidorowym oraz nakładamy na nie pozostałe składniki, zaczynając od
sera. Pizzę na papierze do pieczenia wkładamy na rozgrzaną blachę piekarnika i pieczemy w 220 stopniach w termoobiegu przez 10 minut. Postępujemy tak samo z drugim kawałkiem ciasta.PoradyPrzed włożeniem do piekarnika możecie dodatkowo posypać pizzę
ziołami prowansalskimi.










