Pyszne, wilgotne, mocno czekoladowo-pomarańczowe i mocno sycące ciasto. Powstało w oparciu o przepis na czekoladowe ciasto z gotowaną pomarańczą (klik) i chlebek bananowy który zobaczyłam na blogu Gotuję bo lubię . Połączenie wyszło bardzo fajne :) Pomarańcza jest aromatyczna, czekolada rozpływa się w ustach, orzechy chrupią, a banany nadają wilgotności. To wszystko w jednym kawałku ciasta. Jeśli macie do spożytkowania mocno dojrzałe banany i lubicie takie smaki - polecam Wam bardzo :)Składniki:210g ciemnych dojrzałych bananów (ok. 3 szt)210g pomarańczy (1 duża szt)4 duże jajka200g cukru4 kopiate łyżki mielonych migdałów200g mąki pszennej1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody120ml rozpuszczonego masła lub oleju100g czekolady gorzkiej 60% posiekanej100g orzeszków ziemnych niesolonych50g kakaoponadto:70g orzeszków ziemnych niesolonych40g czekolady gorzkiejok 2-3 łyżki śmietany kremówkiskórka pomarańczowa do ozdobyPomarańczę dobrze wyszorować. Gotować pod przykryciem (musi być cała zanurzona we wrzątku) ok 20-25 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie odcedzić i bardzo dokładnie zmiksować (całą razem ze skórką). Wystudzić. Dodać obrane banany i zmiksować dokładnie.Jajka ubić dokładnie z cukrem na puszysta masę. Dodać olej, mąkę, zmielone migdały, proszek, sodę i kakao oraz wcześniej zmiksowane banany i pomarańczę. Dokładnie zmiksować. Na koniec wmieszać orzechy i posiekana czekoladę. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną blaszki (25x12cm lub tortownica 22cm). Wierzch posypać orzeszkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 min w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Upieczone wystudzić.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z kremówką. Polać nią ciasto. Dodatkowo można wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego :)