Wykonanie

Fenomenalna! Szczerze mówiąc nie podejrzewałam, że całość może tak doskonale smakować! Miałam do wykorzystania puree
dyniowe, które musiałam odmrozić (rozpaczliwie potrzebowałam miejsca w zamrażalce ;)
Mięso mielone początkowo miało skończyć w pulpetach ale na szczęście ostatecznie stało się głównym składnikiem przepysznej zapiekanki. Dzieci zjadły takie duże porcje, że bałam się, że coś im się stanie :) Bardzo, ale to baaardzo Wam polecam.Składniki:1200g
mielonego mięsa wieprzowo-wołowego100g
pomidorów suszonych w zalewie (klik)2
cebule pokrojone w kostkę2 ząbki
czosnku przeciśnięte2
marchewki starte na grubej tarce250g puree z dyni (klik)500ml
bulionu drobiowego190g
koncentratu pomidorowegospora szczypta
cynamonu1 kopiata łyżeczka
kakao1 łyżeczka
sosu Worcestershiresól,
pieprzzioła prowansalskiepapryka słodkaprzyprawa warzywna (klik)2
jajka2 łyżki
bułki tartejSkładniki na puree:1 kg
ziemniaków1 łyżka
masła180-200g
śmietany 12-18%2-3 łyżki
bułki tartejpapryka słodkaspora garść tartego
żółtego seraOliwę z
pomidorów wlać na patelnię. Podsmażyć na niej
czosnek i
cebulę. Gdy się zezłocą dodać
marchewkę i chwilę podsmażać. Zdjąć z ognia.
Pomidory suszone zmiksować blenderem i wymieszać z
mięsem mielonym. Wrzucić na patelnię i podsmażać do momentu aż zrobią się usmażone grudki. Dodać wcześniej podsmażone warzywa, wszystkie pozostałe składniki i
przyprawy (za wyjątkiem
jajek i
bułki tartej). Gotować do zgęstnienia co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać 2
żółtka,
bułkę tartą i pianę z ubitych
białek. Całość bardzo dokładnie wymieszać i ewentualnie jeszcze raz doprawić.W czasie gdy przygotowuje się
mięso gotujemy
ziemniaki w osolonej wodzie. Gdy będą gotowe odcedzamy, ubijamy dokładnie, dodajemy
masło i
śmietanę i ubijamy raz jeszcze do momentu aż staną się puszyste.Do dużego naczynia żaroodpornego przekładamy masę
mięsną i wyrównujemy. Na niej wykładamy łyżka po łyżce puree ziemniaczane i oprószamy
bułka tartą (można delikatnie oprószyć
słodką papryką). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy bez przykrycia ok 20 minut w temp. 200 stopni. Po tym czasie możemy wierzch obsypać dodatkowo
żółtym serem i zapiec jeszcze ok 5 minut do momentu jego rozpuszczenia.Smacznego :)

