Wykonanie
Skoro
mięso mielone może być dodatkiem do pizzy dlaczego nie można by nadać kotletom mielonym smaku pizzy? ;-) Mój pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, bo te kotlety smakowały każdemu z domowników i na pewno wkrótce je powtórzymy.
500g
mięsa mielonego4 łyżki
bułki tartej1
jajko3 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
ziół prowansalskich1 łyżeczka
oregano2 ząbki
czosnku1 średniej wielkości
cebula200g
żółtego serasól,
pieprz1.
Cebulę drobno siekamy,
czosnek przeciskamy przez praskę,
ser ścieramy na tarce.2. W misce mieszamy
mięso mielone,
bułkę tartą,
jajko, koncentrat,
zioła prowansalskie,
oregano,
czosnek,
cebulę, 1/2 przygotowanego
sera. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.3. Z przygotowanej
mięsnej masy formujemy kulki, które spłaszczamy. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy pozostałym
żółtym serem.4. Kotlety pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.