Wykonanie

Gdy zobaczyłam te babeczki jakiś czas temu na stronie "Sugar Hero" zakochałam się w nich bez pamięci. Potrzebowałam tylko okazji by je zrobić. Dzisiaj się taka nadarzyła więc nie
będę już dłużej czekała. Przepis jest bardzo mocno zmodyfikowany, w zasadzie nic tu nie jest takie samo ;) Całkiem inne ciasto babeczkowe, inny krem i zmniejszona ilość
cukru kilkakrotnie (!) Inaczej robione nadzienie, ale wyszło tak niesamowicie pysznie, że grzechem byłoby się nie podzielić przepisem z
Wami. Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na 16 muffinek:180g gorzkiej lub
deserowej czekolady60 ml
likieru kawowego kahlua lub np domowego (klik)60 ml
wody15g
kakao125g
masła90g
cukru5
jajek30g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
octu winnego1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDo miseczki połamać
czekoladę, dodać
wodę,
likier,
kakao i
masło oraz część
cukru. Całość podgrzewać na parze do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Żółtka ubić na puszysty krem z pozostałym
cukrem. Połączyć je delikatnie z wystudzoną masa
czekoladową, dodać przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
ocet i jeszcze chwile miksować.Połowę piany wymieszać z masą
czekoladową dodać drugą połowę i wymieszać ponownie.Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Napełnić je
ciastem do wysokości ok. 2/3.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 min w temp 200 stopni. Po upieczeniu pozostawić w formie muffinkowej przez 10 minut, a następnie delikatnie wyjąć na kratkę i ostudzić.Składniki na nadzienie:400g masy kajmakowej2/3 szkl
orzeszków ziemnych solonychOrzeszki grubo posiekać i wymieszać dokładnie z masą kajmakową.Składniki na krem:230g
masła3-4 łyżki
cukru pudru1,5 szkl
masła orzechowego*200g masy marschmallow (klik)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (klik)1/4 szkl
śmietany kremówki*mogą być zmielone
orzeszki ziemne na pastę z odrobiną
oleju np kukurydzianego, szczypty
soli i odrobiny
cukru)
Masło utrzeć bardzo dokładnie z
cukrem pudrem na puszystą masę (przynajmniej przez kilka minut). Do utartego powoli dodawać
masło orzechowe. Następnie wmiksować krem marschmallow,
śmietankę i ekstrakt. Krem powinien być gładki.Składniki na polewę:kilka kostek
czekolady mlecznejkilka małych batoników snickers do dekoracjiW każdej muffince
ostrym cienkim nożem wyciąć stożek tak, by można było w jej wnętrzu umieścić nadzienie kajmakowe. Ponakładać je dokładnie.Krem przełożyć do worka cukierniczego (tylka 1M) i udekorować nim wierzch babeczek.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Polać nią delikatnie cienkimi stróżkami każdą babeczkę. Udekorować pokrojonymi w kawałki snickersami.W tak przygotowany sposób doskonale smakują również kruche babeczki. Korpusy można zrobić klasyczne jasne (klik) lub
czekoladowe (klik). Napełniamy je masa kajmakowa z orzeszkami i dekorujemy kremem. Smacznego :)






