Wykonanie
Ciasteczka te upiekłam pod wpływem chwili. Zobaczyłam je na tej stronie i po prostu musiałam je zrobić od razu. Pysznie wyszły. Doskonale smakują z poranna
kawką :) Taka solidna porcja energii :) Polecam Wam baaardzo :)Składniki na 32 szt:1,5 szkl.
maki pszennej4 łyżeczki gorzkiego
kakao1 łyżeczka
sody1 szczypta
soli125g miękkiego
masła1 szkl.
cukru1 duże
jajkoponadto:300g
orzeszków ziemnych*1 łyżeczka
masła1-2 łyżeczki
oleju1/2 szkl.
cukru pudru*można zastąpić gotowym
masłem orzechowymOrzeszki dokładnie zmielić malakserem na pastę. Dodać
masło i
olej i dokładnie zmiksować raz jeszcze. (powinno go wyjść ok 6 łyżek). Do osobnej miseczki odłożyć 4 kopiate łyżki i utrzeć je z
cukrem pudrem. To będzie nasze nadzienie do
ciastek.
Masło dokładnie utrzeć z
cukrem. Pozostałe 2 łyżki
masła orzechowego dodać do misy malaksera, dodać
jajko i nadal miksować.
Mąkę wymieszać z
kakao,
solą i
sodą. Stopniowo dosypywać nie przerywając miksowania. Powinno nam powstać bardzo plastyczne i miękkie ciasto o konsystencji niemal takiej jak miękka plastelina (jeśli tak nie jest dodać jeszcze odrobinkę
masła).Ciasto podzielić na 4 części a każdą z nich na 8 części. Formujemy kulkę, którą następnie rozpłaszczamy. Układamy na niej 1/2 łyżeczki nadzienia, zlepamy dokładnie i znów formujemy kulkę. Układamy po 16 szt (4x4) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy max. 15 minut w temp. 180 stopni. Upieczone wyjmujemy i chwile pozostawiamy na blaszce a nastepnie delikatnie przekładamy na kratke i tam pozostawiamy do wystygnięcia.Smacznego :)

