ßßß
Muffinki są bardzo sycące i wilgotne, mocno czekoladowe, smaku buraków nie czuć bardzo, jeśli by się nie wiedziało z czym są, to zapewne by się samemu nie odgadło :-).Co więcej mogę powiedzieć, jeśli lubisz czekoladę i/lub buraki, to ten przepis jest dla Ciebie!Składniki:180 g purée buraczanego*150 ml oleju3 jajka140 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej150 g cukru50 g kakaoszczypta soli*Gotujemy całe buraki, aż do miękkości, około 1,5 godziny. Studzimy, a następnie obieramy i blendujemy.Wykonanie:Purée buraczane mieszamy z olejem i jajkami, następnie dodajemy stopniowo cukier oraz sól.Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy małymi porcjami do ciasta, ciągle mieszając.Gotowe ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremek i pieczemy w 180 stopniach, do suchego patyczka, około 15 - 20 minut. Studzimy.
Muffinki możemy polać polewą czekoladową lub udekorować kremem, cukrem pudrem.Smacznego!