ßßß Cookit - przepis na Peanut Butter Chocolate Chip Cookies, czyli Ciastka Z Masłem Orzechowym I Groszkiem Czekoladowym

Peanut Butter Chocolate Chip Cookies, czyli Ciastka Z Masłem Orzechowym I Groszkiem Czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Opis : Ciasteczka są słodkie, średnio chrupiące, bogate w smak masła orzechowego.
Polecam.
Pochodzenie : kuchnia amerykańska, przepis z internetu
Ilość : ok. 35 ciastek o śred. 9-10 cm
Składniki :
130 g masła w temp. pokojowej
niecałe 0,5 szkl. cukru kryształu
niecałe 0,5 szkl. jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej/1 cukier waniliowy/0,5 łyżeczki olejku waniliowego
1 duże jajko
3/4 szkl. masła orzechowego
1,5 szkl. mąki pszennej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
200 g groszku czekoladowego lub czekolady pokrojonej w małą kostkę (u mnie smak mleczny)
0,5 szkl. niesłonych i posiekanych orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
Przygotowanie :
Masło utrzeć na kremową konsystencję.
Dodać cukier kryształ oraz cukier brązowy.
Ucierać do uzyskania jaśniejszej, puszystej i kremowej konsystencji, czyli ok. 1-2 min.
Dodać odpowiednik smaku waniliowego.
Wbić jajko.
Zmiksować dla połączenia się składników.
Dodać masło orzechowe.
Zmiksować do połączenia się składników.
Wymieszać mąkę z sodą i solą.
Dodać mieszankę do reszty składników.
Zmiksować do połączenia się składników.
Dodać czekoladę.
Dodać orzeszki.
Zmiksować lub wymieszać ręcznie, aby czekolada i orzeszki rozłożyły się po całym cieście.
Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Włączyć piekarnik do 180*C (z termoobiegiem 170*C).
Ciasto nabierać np. za pomocą gałkownicy do lodów, kłaść na pergamin z luźnym odstępem od siebie i spłaszczać na 0,5-1 cm grubości.
Włożyć ciastka do piekarnika.
Piec 10-15 min. do momentu kiedy nabiorą złocistej barwy.
Wyciągnąć z piekarnika blaszkę z ciastkami.
Po ok. 10 min. przenieść ciastka na kratkę i tam e studzić.
Ostudzone jeść.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/07/peanut-butter-chocolate-chip-cookies.html