Wykonanie
Opis :
Ciasteczka są słodkie, średnio chrupiące, bogate w smak
masła orzechowego.Polecam.Pochodzenie : kuchnia amerykańska, przepis z internetuIlość : ok. 35
ciastek o śred. 9-10 cmSkładniki :130 g
masła w temp. pokojowejniecałe 0,5 szkl.
cukru kryształuniecałe 0,5 szkl. jasnego
brązowego cukru1 łyżeczka esencji waniliowej/1
cukier waniliowy/0,5 łyżeczki
olejku waniliowego1 duże
jajko3/4 szkl.
masła orzechowego1,5 szkl.
mąki pszennej0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej0,5 łyżeczki
soli200 g
groszku czekoladowego lub
czekolady pokrojonej w małą kostkę (u mnie smak
mleczny)0,5 szkl. niesłonych i posiekanych
orzeszków ziemnych (opcjonalnie)Przygotowanie :
Masło utrzeć na kremową konsystencję.Dodać
cukier kryształ oraz
cukier brązowy.Ucierać do uzyskania jaśniejszej, puszystej i kremowej konsystencji, czyli ok. 1-2 min.Dodać odpowiednik smaku
waniliowego.Wbić
jajko.Zmiksować dla połączenia się składników.Dodać
masło orzechowe.Zmiksować do połączenia się składników.Wymieszać
mąkę z
sodą i
solą.Dodać mieszankę do reszty składników.Zmiksować do połączenia się składników.Dodać
czekoladę.Dodać orzeszki.Zmiksować lub wymieszać ręcznie, aby
czekolada i orzeszki rozłożyły się po całym cieście.Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem.Włączyć piekarnik do 180*C (z termoobiegiem 170*C).Ciasto nabierać np. za pomocą gałkownicy do
lodów, kłaść na pergamin z luźnym odstępem od siebie i spłaszczać na 0,5-1 cm grubości.Włożyć
ciastka do piekarnika.Piec 10-15 min. do momentu kiedy nabiorą złocistej barwy.Wyciągnąć z piekarnika blaszkę z
ciastkami.Po ok. 10 min. przenieść
ciastka na kratkę i tam e studzić.Ostudzone jeść.