Wykonanie

Muffinki powstały w oparciu o przepis na publikowany już kiedyś tort
truflowy (nadwyżkę ciasta przelałam właśnie do formy muffinkowej ;) Krem natomiast wypatrzyłam na blogu Ciocciolato Gatto . Idealnie
czekoladowy z mocnym smakim
whisky. Powinien smakować fanom tego trunku.Muffinki wyszły przepyszne więc polecam Wam baaardzo :)Składniki na muffinki:120g gorzkiej lub
deserowej czekolady42 ml
likieru kawowego kahlua lub np domowego (klik)42 ml
wody10g
kakao85g
masła60g
cukru3 duże
jajka20g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
octu winnego1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia (niekoniecznie)Do miseczki połamać
czekoladę, dodać
wodę,
likier,
kakao i
masło oraz część
cukru. Całość podgrzewać na parze do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Żółtka ubić na puszysty krem. Połączyć je delikatnie z wystudzoną masa
czekoladową, dodać przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno z pozostałym
cukrem. Pod koniec ubijania dodać
ocet i jeszcze chwile miksować.Połowę piany wymieszać z masą
czekoladową dodać drugą połowę i wymieszać ponownie.Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Napełnić je
ciastem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 min w temp 200 stopni. (Sprawdzić patyczkiem. Ciasto wyrośnie a następnie lekko opadnie - nie należy się tym przejmować)Po upieczeniu pozostawić w formie muffinkowej przez 10 minut a następnie delikatnie wyjąc na kratkę i ostudzić.Składniki na krem:250 ml
śmietany kremówki 36%200g
gorzkiej czekolady4 łyżki
whiskyŚmietanę podgrzać w rondelku. Do gorącej wsypać posiekaną
czekoladę i wymieszać rózgą na gładki krem. Lekko przestudzić i dodać
whisky. Wymieszać raz jeszcze i dobrze schłodzić. Następnie ubić dobrze na puszysty krem.Muffinki udekorować kremem przełożonym do rękawa cukierniczego. Na wierzch każdej położyć wiórki
czekoladowe.Smacznego :)

