Wykonanie

Prosty, pyszny z delikatną nutką
cytryny i
kokosa. Z całą masą pysznych
owoców. Bardzo prosty w wykonaniu. Przepis na krem pochodzi z bardzo starego wycinka z gazety, ale niestety nie mam pojęcia jakiej.... Jeśli chcecie przypomnieć sobie smak lata - polecam :)Składniki na
biszkopt:5
jajekszczypta
soli3/4 szkl (160g)
cukru3/4 szkl (100g)
mąki pszennej tortowej1/4 szkl (35g)
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier a następnie kolejno
żółtka i obydwie przesiane i wymieszane
mąki.Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).Gorący
biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie
biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 3 blaty.Składniki na krem:1
kisiel cytrynowy (bez
cukru)4 łyżki
cukru żelującego500ml
śmietany kremówki 36%2
śmietan-fixy2 łyżki
cukru pudru1-2 szkl dowolnych
owoców (pokrojonych mieszanych:
śliwki,
brzoskwinie,
borówki,
jeżyny,
winogrona,
czereśnie)Składniki na poncz:1/2-3/4 szkl ciepłej
wody1,5 łyżeczki
cukrusok z 1/2
cytryny2-3 łyżki
wódki lub
spirytusuponadto
wiórki kokosowe do obsypania1
galaretka cytrynowaKisiel ugotować w 340ml
wody dodając
cukier żelujący. wystudzić przykrywając folią by nie zrobił się "kożuch".
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
śmietan-fixy i
cukier puder. Partiami dodać ugotowany wystudzony
kisiel i dokładnie zmiksować. Odłożyć 1/4 masy, a do reszty dodać 2/3
owoców. Wymieszać.Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Naponczować go i wyłożyć połowę kremu. Przykryć naponczowanym drugim blatem i wyłożyć drugą część kremu i ostatnim naponczowanym krążkiem. Wierzch i boki posmarować wcześniej odłożonym kremem. Boki dokładnie obtoczyć w wiórkach
kokosowych. Górę udekorować
owocami i zalać je tężejącą
galaretką rozpuszczoną w 300ml wrzątku. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia. Smacznego :)


