ßßß
Składniki:4 jajka4 łyżki wody3/4 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki kawy cappuccino orzechowej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na masę:1/2 litra śmietany 30%1 ,,Śnieżka"2 łyżki zwykłej kawy cappuccino1 galaretka cytrynowa2 łyżki cukru pudruDo nasączenia:1 szklanka kawy cappuccino- oczywiście ta już płynnaspirytus lub inny alkohol wg uznaniaWykonanie:Na ciasto ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka wymieszane z wodą, a na końcu dodajemy wszystkie sypkie składniki, wcześniej wymieszane ze sobą. Całość delikatnie mieszamy i przelewamy na dwie przygotowane uprzednio blachy i pieczemy 20-30 min w w temp. 180-200'C. Po upieczeniu kroimy oba placki na połowy, tak by było ich cztery. Szykujemy szklankę kawy cappuccino z dodatkiem spirytusu i nasączamy placki tym roztworemTeraz szykujemy masę cappuccino do przełożenia naszego tortu. W tym celu galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody.,,Śnieżkę" ubijamy dodając cukier, kawę cappuccino i tężejącą galaretkę.I szybciutko przekładamy masą nasze nasączone placki, gdyż niesamowicie szybko tężeje.Ja dodatkowo robiłam bitą śmietanę aby tort udekorować po wierzchu, czego w oryginalnym przepisie nie ma, gdyż masy jest tyle, że można spokojnie ozdobić wierzch i boki tortu.