Wykonanie
Lubicie ciasta Siostry Anastazji? Wolicie bardziej słodkie, czy raczej nie? Jeżeli jesteście fanami jej ciast, a przy tym wolicie coś mniej słodkiego, to dzisiejszy przepis na pewno trafi w Wasze gusta. Pyszny tort na bazie
kawy cappuccino, który nie jest zbyt słodki, a nawet, powiedziałabym, ze jest za mało słodki jak na tort.U mnie w wersji orzechowej, ale możecie wybrać sobie
kawę, którą preferujecie najbardziej. Dodatkowo ja nie robiłam
tortu jaki się normalnie podaje, tylko zwykły
biszkopt przełożony masą, chociaż tort też miałam przyjemność zrobić, ale to było bardzo dawno temu i nie posiadam żadnych jego zdjęć. Więc musicie zadowolić się zdjęciem pół-
tortu:)

Składniki:4
jajka4 łyżki
wody3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
kawy cappuccino orzechowej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na masę:1/2 litra
śmietany 30%1 ,,
Śnieżka"2 łyżki zwykłej
kawy cappuccino1
galaretka cytrynowa2 łyżki
cukru pudruDo nasączenia:1 szklanka
kawy cappuccino- oczywiście ta już płynna
spirytus lub inny
alkohol wg uznaniaWykonanie:Na ciasto ubijamy
białka z
cukrem, dodajemy
żółtka wymieszane z
wodą, a na końcu dodajemy wszystkie sypkie składniki, wcześniej wymieszane ze sobą. Całość delikatnie mieszamy i przelewamy na dwie przygotowane uprzednio blachy i pieczemy 20-30 min w w temp. 180-200'C. Po upieczeniu kroimy oba placki na połowy, tak by było ich cztery. Szykujemy szklankę
kawy cappuccino z dodatkiem
spirytusu i nasączamy placki tym roztworemTeraz szykujemy masę
cappuccino do przełożenia naszego
tortu. W tym celu
galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej
wody.,,
Śnieżkę" ubijamy dodając
cukier,
kawę cappuccino i tężejącą
galaretkę.I szybciutko przekładamy masą nasze nasączone placki, gdyż niesamowicie szybko tężeje.Ja dodatkowo robiłam
bitą śmietanę aby tort udekorować po wierzchu, czego w oryginalnym przepisie nie ma, gdyż masy jest tyle, że można spokojnie ozdobić wierzch i boki
tortu.