ßßß Cookit - przepis na LEKKIE CIASTO BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWE

LEKKIE CIASTO BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWE

nazwa

Wykonanie

Szybki i prosty przepis na ciacho do popołudniowej kawki.
Najwięcej czasu zajmie upieczenie biszkoptu, ale jak już mamy gotowy blat biszkoptowy - cała reszta pójdzie szybciutko.
Ciasto nie jest mocno słodkie, lekko orzeźwiające, bo budyń ugotowany na Kubusiu ma kwaskowy smak, a śmietana ubita z cytrynowymi galaretkami również nie jest "ciężka" w smaku :)
Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 170 o C przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). następnego dnia biszkopt kroimy na 3 części (lub 2 jeśli lubimy więcej spodu) i 1 część wykorzystujemy do śmietankowca.
Zielona masa budyniowa:
1 duży sok zielony ,,Kubuś"
2 budynie śmietankowe 40g bez cukru
1 budyń śmietankowy 40g z cukrem
Sok wlewamy do garnka, zostawiając 1/2 szklanki do rozmieszania budyniu.
Doprowadzamy do wrzenia i do wrzącego soku wlewamy rozpuszczony budyń, cały czas mieszając. Odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia, po czym wylewamy nasz zielony budyń na biszkoptowy spód.
Masa śmietanowa:
½ l śmietany kremówki 30 %
1 płaska łyżka cukru pudru
2 galaretki cytrynowe lub ananasowe
1 szklanka wody
Galaretki rozpuszczamy w jednej szklance wrzącej wody. Czekamy aż ostygną i zaczną się ,,delikatnie” ścinać.
Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, po czym delikatnym strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę ciągle miksując.
Na masę budyniową wylewamy masę śmietanową, wstawiamy do lodówki w celu ściągnięcia. W tym czasie rozpuszczamy 2 dowolne galaretki w połowie wody przewidzianej na opakowaniu, studzimy i kiedy galaretka zacznie tężeć wlewamy na śmietankową warstwę.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/04/lekkie-ciasto-budyniowo-smietankowe.html