Wykonanie
Pyszne, lekkie, piankowe ciasto na puszystym
biszkopcie, prze z niektórych nazywane ptasim mleczkiem.

Składniki:
Biszkopt:- 5 jaj,-0,5 szklanki
cukru,- szklanka
mąki pszennej,- szklanka
mąki ziemniaczanej,- łyżeczka
proszku do pieczenia.Masa:- 2 duże kubeczki
śmietany słodkiej (może być zarówno 18% jak i 30%),- 4 opakowania
galaretki cytrynowej,- 1 litr
wody.Dodatkowo:- 2 opakowania
galaretki cytrynowej,- 0,75 l
wody,- puszka
ananasów.

Wykonanie:1. 4 opakowania
galaretki rozpuszczam w 1 litrze gorącej
wody i odstawiam do ostygnięcia i lekkiego stężenia.2.
Jaja z
cukrem miksuje na gładką masę. Wciąż miksując d odaję oba rodzaje
mąki i
proszek do pieczenia . C iasto wlewam do wysmarowanej
masłem tortownicy i piekę ok. 20 min. w temperaturze 180 st. C.3.
Śmieta n ę ubijam i łączę z lekko zgęstniałą, ale wciąż jeszcze płynn ą
galaretką. Masę wylewam na wystudzony
biszkopt i wkładam do lodówki. Powinna być gotowa po ok. 20 -30 minutach.4. Pozostałe opakowania
galaretki rozpuszczam w 0,75 l gorącej
wody i studzę.5 . Jeśli masa
śmietanowo-galaretkowa już stężała układam na niej odsączone
owoce i zalewam wystudzoną
galaretką . W kładam do lodówki.
