Wykonanie

Wymyśliłam go sobie już jak robiłam czekośliwkę. Miał być na bazie ciasta devil
cake, jednak się okazało, że na ten sam pomysł już wcześniej ktoś wpadł tutaj (klik) :) Zmieniłam więc tylko proporcje i trochę krem. Wyszło pysznie,
czekoladowo i słodko :) To tort zdecydowanie dla wielbicieli
czekolady. Jeden kawałek zaspokaja na dosyć długo :) Jeśli lubicie takie smaki to polecam :)Składniki na ciasto
czekoladowe:5
jajek190ml
mleka60ml
maślanki220ml
oleju395g
brązowego cukru250g
mąki pszennej tortowej100g
kakao1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 i 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sodyWszystkie suche składniki przesiać i wymieszać.
Jajka lekko roztrzepać, dodać pozostałe mokre składniki. Wymieszać dokładnie mokre z suchymi za pomocą rózgi. Uzycie miksera nie jest konieczne.Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temp 17-180 stopni do tzw suchego patyczka. Wystudzić.Składniki na poncz:1/2 szkl gorącej
wody2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej3 łyżki
śliwowicy lub
spirytusuKawę rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić. Dodać
śliwowicę i wymieszać.Składniki na masę
śmietanową:1000ml
śmietany kremówki 36%3-3,5 łyżki
cukru pudruśmietan fixy (opcjonalnie)ziarenka z 1
laski waniliiponadto:6-7 łyżek czekośliwki lub czekowiśni (klik)
czekolada w płatkach lub dekoracje
czekoladowewiśnie kandyzowane do dekoracji
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodac
cukier puder i ziarenka
wanilii.Ciasto przeciąć na trzy równe blaty. Ewentualną górkę powstałą podczas pieczenia ściąć i zmiksować blenderem.Na dnie tortownicy układamy pierwszy blat. Ponczujemy go delikatnie i cieniutko smarujemy czekośliwką. Na to wykładamy 1/3
śmietany i przykrywamy drugim. Ponczujemy go również i cieniutko smarujemy czekośliwką. Na to wykładamy kolejną warstwę
śmietany i przykrywamy ostatnim naponczowanym krążkiem.Wierzch smarujemy czekośliwką i robimy kleksy z
bitej śmietany. Boki smarujemy pozostałą
śmietaną i obsypujemy wcześniej zmiksowanym
ciastem. Dowolnie dekorujemy. Schładzamy dobrze w lodówce najlepiej przez noc. Smacznego :)

