ßßß Cookit - przepis na Mega czekoladowy tort z waniliową śmietaną i czekośliwką

Mega czekoladowy tort z waniliową śmietaną i czekośliwką

nazwa

Wykonanie

Wymyśliłam go sobie już jak robiłam czekośliwkę. Miał być na bazie ciasta devil cake, jednak się okazało, że na ten sam pomysł już wcześniej ktoś wpadł tutaj (klik) :) Zmieniłam więc tylko proporcje i trochę krem. Wyszło pysznie, czekoladowo i słodko :) To tort zdecydowanie dla wielbicieli czekolady. Jeden kawałek zaspokaja na dosyć długo :) Jeśli lubicie takie smaki to polecam :)
Składniki na ciasto czekoladowe:
5 jajek
190ml mleka
60ml maślanki
220ml oleju
395g brązowego cukru
250g mąki pszennej tortowej
100g kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
Wszystkie suche składniki przesiać i wymieszać. Jajka lekko roztrzepać, dodać pozostałe mokre składniki. Wymieszać dokładnie mokre z suchymi za pomocą rózgi. Uzycie miksera nie jest konieczne.
Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temp 17-180 stopni do tzw suchego patyczka. Wystudzić.
Składniki na poncz:
1/2 szkl gorącej wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki śliwowicy lub spirytusu
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić. Dodać śliwowicę i wymieszać.
Składniki na masę śmietanową:
1000ml śmietany kremówki 36%
3-3,5 łyżki cukru pudru
śmietan fixy (opcjonalnie)
ziarenka z 1 laski wanilii
ponadto:
6-7 łyżek czekośliwki lub czekowiśni (klik)
czekolada w płatkach lub dekoracje czekoladowe
wiśnie kandyzowane do dekoracji
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodac cukier puder i ziarenka wanilii.
Ciasto przeciąć na trzy równe blaty. Ewentualną górkę powstałą podczas pieczenia ściąć i zmiksować blenderem.
Na dnie tortownicy układamy pierwszy blat. Ponczujemy go delikatnie i cieniutko smarujemy czekośliwką. Na to wykładamy 1/3 śmietany i przykrywamy drugim. Ponczujemy go również i cieniutko smarujemy czekośliwką. Na to wykładamy kolejną warstwę śmietany i przykrywamy ostatnim naponczowanym krążkiem.
Wierzch smarujemy czekośliwką i robimy kleksy z bitej śmietany. Boki smarujemy pozostałą śmietaną i obsypujemy wcześniej zmiksowanym ciastem. Dowolnie dekorujemy. Schładzamy dobrze w lodówce najlepiej przez noc. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/10/mega-czekoladowy-tort-z-waniliowa_2.html