Wykonanie
Już nie raz się przekonałam, że pyszne rzeczy bardzo często powstają przypadkowo. Tak samo było i z tym
ciastem. Punktem wyjścia był przepis na jabłecznik od
Margarytki, ale tak nakombinowałam, że aż strach się przyznawać :) Jednak koniec końców wyszło niesamowicie pysznie więc dzielę się przepisem z
Wami :) Delikatny
biszkopt, mus
dyniowy lekko kwaskowy o cudownej kremowej konsystencji i pyszna
bita śmietana....
Powiem Wam tylko, że ciasto już prawie zniknęło w całości, a miało być na weekend :) No cóż.... będzie trzeba znów coś upiec :)Składniki na
biszkopt:2
jajkaszczypta
soli1/2 szkl
cukru1/4 szkl
mąki ziemniaczanej1/4 szkl
mąki pszennej tortowej1/2 łyżki
octu1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno z
solą. Pod koniec ubijania stopniowo powoli dosypywać
cukier i nadal ubijać, aż powstanie gęsta lśniąca masa. Następnie nie przerywając miksowania dodawać
żółtka, przesiane obydwie
mąki z
proszkiem do pieczenia. Na koniec
ocet. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min w temp. 180 stopni. Upieczony
biszkopt wystudzić.Składniki na warstwę
dyniową:800g puree z dyni (klik)2 łyżki
syropu barmańskiego triple sec (niekoniecznie)2 łyżeczki
cukru pudrusok z 1
cytryny1
galaretka cytrynowa rozpuszczoną w 1/3 szkl wrzątku2 łyżeczki
żelatynyPuree,
syrop,
cukier,
sok z cytryny wymieszać. Dodać rozpuszczoną
galaretkę.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej
wody i odstawić na 5 minut. Następnie podgrzać ją w kąpieli
wodnej do rozpuszczenia i dodać do musu. Całość wymieszać i odstawić do lodówki by zaczęło tężeć.Na wystudzonym
biszkopcie zapiać obręcz (jeśli chcemy można leciuteńko go naponczować słodką
wodą, ale nie jest to konieczne). Wyłożyć tężejący mus
dyniowy, wyrównać i wstawić ponownie do lodówki.Składniki na warstwę
śmietanową:500ml
śmietany kremówki 36%2 łyżki
cukru pudru1,5 łyżeczki
żelatynyŚmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać
cukier puder.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej
wody i na chwilę odstawić by napęczniała, następnie garnuszek z
żelatyną umieścić w większym do którego nalać gorącą
wodę. Mieszać do momentu, aż
żelatyna stanie się płynna. Dodać do niej łyżkę ubitej
śmietany i wymieszać, a następnie wlać to do ubitej kremówki. Zmiksować i wyłożyć na stężałą warstwę musu
dyniowego. Dowolnie udekorować i schłodzić w lodówce Smacznego :)