Wykonanie

Dzisiejsza propozycja to
waniliowe muffinki jakie upiekłam na warsztaty dla dzieci (przepis na nie już Wam prezentowałam tutaj (klik)Z okazji Dnia Mamy przedszkolaki mogły samodzielnie udekorować babeczki dowolnymi kremami i całym mnóstwem
cukrowych kolorowych dodatków (te również już widzieliście tutaj (klik).Dzisiaj dodatkowo chciałam Wam zaproponować dwa rodzaje kremów idealnie wpasowujących się w gust dzieci. Pierwszy to tzw
lukier twarogowy wg przepisu Annie Rigg, a drugi to lekko zmodyfikowany przepis od Dorotus . Obydwie propozycje polecam Wam baaardzo :)Składniki:100g
masła3/4 szkl.
cukru3
jajka160g
maślanki1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoziarenka z 1
laski wanilii1
budyń waniliowy bez
cukru (40g)1,5 szkl
mąki pszennejMasło dokładnie utrzeć z
cukrem na jasną masę. Następnie kolejno wbijać
jajka, dodać
budyń w proszku,
sól, ekstrakt i ziarenka. Ucierać jeszcze chwilę. Dodać pozostałe składniki i utrzeć na gładką masę.Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto do wysokości 3/4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Studzić na kratce.Składniki na
lukier twarogowy:400g
sera białego trzykrotnie zmielonego3 łyżki
mioduSer dokładnie zmiksować z
miodem. Schłodzić w lodówce. Smarować muffinki nożem lub łyżeczką.4
białka1i 1/4 szkl
cukru (może być troszkę mniej jeśli
konfitura jest bardzo słodka)szczypta
soli50g shake
truskawkowego w proszku350g
masła2-3 łyżeczki
konfitury truskawkowej (przetartej przez sitko)*2-3 łyżki
soku z cytrynyewentualnie kilka kropli barwnika*
konfiturę można z powodzeniem pominąć, wówczas pomijamy również
sok cytrynowy. Jeśli nie mamy shake w proszku można z niego zrezygnować. Wówczas zwiększamy ilość
konfitury do ok. 1/3 szklanki.Zamiast
konfitury można zrobić
pure np. z
malin (250g
malin zagotować z
sokiem z cytryny i 1/4 szkl.
wody. Gotować do zredukowania płynu i przetrzeć przez sitko)
Białka,
cukier, shake i
sól umieścić w miseczce w kąpieli
wodnej (nad gotującą się
wodą). Mieszając cały czas doprowadzić do temp ok. 60 stopni (jeśli nie macie termometra sprawdźcie czy
cukier się całkowicie rozpuścił i czy
białka są ciepłe). Następnie zdejmujemy miskę na blat i ubijamy na najwyższych obrotach ok. 10 minut do wystudzenia. Po tym czasie masa będzie sztywna i lśniąca.W osobnej miseczce utrzeć
masło, dodać
konfiturę i
sok z cytryny. Utrzeć. Do ubitych
białek powoli partiami dodawać utarte
masło. Początkowo masa będzie się robiła rzadsza by po chwili znów zgęstnieć. Ucierać jeszcze chwilkę do całkowitego połączenia składników, nie za długo by się nie ścięła. Dekorować muffinki. Smacznego :)


