Wykonanie
Składniki(na 8 porcji)- kg
twarogu,- 1 opakowanie budyniu
waniliowego bez
cukru (ok. 40 g),- 3
jajka (ok. 180 g),- pół szklanki
cukru (ok. 100 g),- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia (ok. 15 g),- szklanka
truskawek (ok. 130g),-
laska wanilii.Sposób przygotowania1. Ubijamy
białka jaja na sztywną pianę (z dodatkiem odrobiny
soli).2. Miksujemy
żółtka z
cukrem. Dodajemy
twaróg,
budyń waniliowy,
proszek do pieczenia, ziarenka
laski wanilii i zmiksowane
truskawki. Całość dokładnie mieszamy.3. Do masy dodajemy delikatnie pianę z
białek i mieszamy.4. Masę wlewamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. godzinę.5. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku (żeby nie opadł).
Sernik jest bogaty w:- pełnowartościowe
białko, pełniące funkcje budulcowe w organizmieWartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 180 gEnergia: 270 , 75 kcal
Białko: 26,4 gTłuszcz: 8 , 2 gWęglowodany: 22 , 7 gBłonnik pokarmowy : 0 , 3 gSmaczneg o i zdr o we go