Wykonanie
Każdy ma swoje ulubione święto. Moje wypada właśnie dzisiaj…Dzień
czekoladyMogę słodko grzeszyć do momentu, kiedy rozsądek weźmie górę nad łakomym podniebieniemA jutro, niestety murowany kac moralny i silne postanowienie poprawyAle to dopiero jutro… Tymczasem dzisiaj odkryłam nowy i przepysznie
czekoladowy przepis na blogu www.cukrowawrozka.pl.W roli głównej występują muffinki z nadzieniem
porzeczkowym i
twarogową warstwą wierzchnią. Całości dopełnia świeżutka
truskawka. Jest pysznie…Tak po prostuPotrzebujemy ( na około 9 muffinek):100 g
masła100 g
mąki100 g
cukru40 g
kakao2
jajkałyżeczka
proszku do pieczeniaDo masy twarogowej:200 g zmielonego
twarogu1
białko z
jajka3 łyżki
cukru1 łyżka
mąki1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiNadzienie:9 łyżeczek dowolnej
konfitury (użyłam z
czarnej porzeczki, która idealnie przełamała
czekoladową słodycz babeczki)Oraz
truskawki lub inne
owoce na wierzch.Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i dodajemy przesiane
kakao. Doprowadzamy do zagotowania i łączymy kolejno z
cukrem i
mąką. Masę
kakaową przekładamy do naczynia, w którym będziemy ją ucierać z proszkiem i
jajkami. Gotowa czekoladowa masa musi
mieć gęstą, ale płynną konsystencję. Przekładamy do papilotek. Do każdej muffinki dodajemy po małej łyżeczce
konfitury.Aby przygotować masę
twarogową wystarczy utrzeć „na gładko” wszystkie potrzebne składniki. Wykładamy na masę
kakaową i przybieramy
truskawką.Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170*C i pieczemy przez około 20/25 minut.Babeczki są bardzo syte i smakują przepysznie.Nie są skomplikowane w przygotowaniu. Polecam i życzę smacznego
Brak powiązanych wpisów.