Wykonanie
W sklepach jeszcze
rabarbar, sezon
truskawkowy w pełni, można już kupić słodziutkie
czereśnie, a mi wciąż brakuje czasu na wykorzystanie tych wszystkich letnich wspaniałości w kuchni. Jak na razie zajadamy się na całego
truskawkami i
czereśniami, ale obiecane Zuzi ciasto z
owocami i
galaretką, torcik wypatrzony w nowej książce kucharskiej oraz masa innych kulinarnych pomysłów wciąż tylko czeka na coraz dłuższej liście rzeczy do zrobienia. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że pogoda w końcu zaczęła się poprawiać i po prostu musieliśmy się nią najpierw nacieszyć :)Dobrze, że chociaż to ekspresowe ciasto
czekoladowe udało mi się upiec i na szybko sfotografować, bo szkoda by było nie podzielić się takim fajnym przepisem. Bo ciasto jest nie tylko mega smaczne, ale też dziecinnie proste w przygotowaniu, czyli w sam raz dla początkujących domowych cukierników, kuchennych leniuszków i wszystkich tych, którzy nie mają czasu lub ochoty spędzać połowy dnia w kuchni, a coś słodkiego by z chęcią zjedli :PCiasto jest mocno
czekoladowe, choć nie ma w nim ani grama
czekolady. Choć w zeszycie z przepisami widniało jako twór samodzielny, ja dodałam do niego słodziutkie
truskawki, które pasują do
czekolady idealnie. Równie dobrze sprawdzą się tu też
maliny, czy nawet
jabłka lub dodatek
czekoladowych łezek (chocolate
chips), jeśli
zamarzy Wam się coś ekstra ;)Polecam :)Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:220g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia6 łyżek ciemnego
kakao dobrej jakości250g drobnego
cukru80g niesolonego
masła, roztopionego i przestudzonego4 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiokoło 200 – 300g
truskawek*Wykonanie:Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj
masłem i oprósz delikatnie
mąką.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao oraz
cukier umieść w dużej misce i wymieszaj dokładnie.
Jajka roztrzep w oddzielnej miseczce, wymieszaj z przestudzonym
masłem oraz
wanilią i wlej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj łyżką do połączenia.Dość gęste ciasto przełóż do formy i wyrównaj. Na wierzchu poukładaj umyte i odszypułkowane
owoce.
Piecz w temperaturze 200°C przez około 35 – 40 minut**. Upieczone pozostaw w formie przez 5 – 10 minut, po czym odepnij obręcz i przenieś ciasto delikatnie na kratkę do całkowitego wystudzenia.Przed podaniem możesz oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)
* Nie polecam dawać więcej, bo puszczając
soki,
owoce podmoczą ciasto.** Pieczone krócej ciasto będzie miało konsystencję brownie, z lekko mokrym, jakby niedopieczonym środkiem. Nam takie smakowało najbardziej, ale możecie też piec je dłużej i cieszyć się pysznym, puszystym murzynkiem :)