Wykonanie
Fajne, smaczne i bardzo proste
ciasteczka z
twarogu sernikowego, w smaku przypominające trochę
ciastka francuskie.

SKŁADNIKI:150 g
masła1,5 szklanki
mąki pszennej (lub trochę więcej jeśli
twaróg jest rzadki)3 łyżki
cukru z
waniliąszczypta
solijajko do posmarowania
ciastek (może być samo
białko)
cukier kryształ do posypaniaulubiona
konfitura (u mnie jagodowa)ewentualnie 1
banan1.
Masło posiekać z
mąką,
cukrem i
solą. Dodać
twaróg i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce ok 1 godziny. Ciasto rozwałkować na ok 4 mm.2. Rurki z
konfiturą jagodową : rozwałkować okrąg, podzielić na trójkąty, przy szerszym końcu wyłożyć
konfiturę, zwinąć rurkę.3. Trójkąty z
bananem :
banana pokroić na plasterki, z ciasta wycinać kwadraty, w jednym
rogu położyć plasterki
banana i złożyć w trójkąty.4.
Ciasteczka posmarować jajkiem/białkiem i posypać
cukrem. Można je tylko obtoczyć w cukrze lekko go wciskając w ciasto lecz
ciasteczka przy tym wciskaniu się trochę deformują.5. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 15 min z 180*C z termoobiegiem.

Przepis pochodzi z bloga Sio-smutki