ßßß Cookit - przepis na Pyszne kokosanki na białkach

Pyszne kokosanki na białkach

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Zawijane tortille z prażoną ...
Pyszne posiłki, naturalne ... »
Uwielbiam kokosowe smaki. Każda słodkość, placuszki, ciasta, ciasteczka, desery z wiórkami po prostu znikają z mojego talerza. Dziś chciałabym Was zaprosić na uzależniające (bynajmniej mnie, bo na zjedzeniu jednej nigdy nie poprzestaje) pyszne kokosanki na białkach. Wystarczy chwila i można upiec wspaniały, prosty deser. Takie małe kokosowe ciasteczka są idealnym towarzyszem do kawy czy herbaty lub po prostu do ulubionego filmu ;) Spróbujcie. A przy okazji jest, to też świetny pomysł na wykorzystanie białek.
Składniki: (na blaszkę)
2 białka (jajek klasy L)
2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszek)
2/3 szklanki cukru
60 g masła
szczypta soli
Przygotowanie:
W garnuszku z grubszym dnem topimy (na małym ogniu) masło. Zdejmujemy garnek z ognia. Następnie dosypujemy do stopionego masła 2 szklanki wiórków kokosowych, dokładnie mieszamy całość łyżką (do połączenia składników).
W miseczce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek powoli dosypujemy cukier z łyżeczką budyniu, miksując na najmniejszych obrotach.
Tak przygotowaną pianę z białek i cukru dodajemy delikatnie do kokosowej masy, całość mieszamy łyżką lub rózgą po połączenia składników.
Z gęstej masy formujemy w dłoniach niewielkie kulki (wielkość orzecha włoskiego). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kokosanki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (na środkowym poziomie) około 15-20 minut. Kokosanki powinny się zarumienić.
Blachę z kokosankami wyciągamy z piekarnika i studzimy. Dopiero po przestudzeniu kokosanki twardnieją i można je ściągną z blaszki.
Kokosanki przechowujemy w zamkniętym, metalowym pojemniku (o ile jakieś zostaną).
Smacznego
* przepis ze starego zeszytu z moimi drobnymi zmianami
Wraz z innymi blogerami biorę udział w zabawie - Ciasto na niedzielę. Tym razem wszyscy podajemy swoje smaczne sposoby na wykorzystanie białek. Wraz ze mną piekli:
Esmeralda ze smakiem,
Izoni pyszne smaki,
Może coś zjemy,
W mojej kuchni,
Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni,
Moje domowe kucharzenie,
Szóste Niebo,
Grunt to przepis,
Moje małe czarowanie,
Na ciasteczkowych papierach
piątek, 26 lutego 2016, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Pieczona owsianka z ...
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ ...
Serniczek chia na jagodach z ...
Najprostsza surówka obiadowa ...
Delikatne placuszki z ...
Ciasto z jabłkami najeżone ...
Jagodowe serniczki na ...
Grillowana tortilla z ...
Bardzo pomarańczowa babka z ...
Wiosenne kanapki z lekką ...
Słodkie okruszki
SPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)
Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/02/Pyszne-kokosanki-na-bialkach.html