Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Zawijane tortille z prażoną ...Pyszne posiłki, naturalne ... »Uwielbiam
kokosowe smaki. Każda słodkość, placuszki, ciasta,
ciasteczka, desery z wiórkami po prostu znikają z mojego talerza. Dziś chciałabym Was zaprosić na uzależniające (bynajmniej mnie, bo na zjedzeniu jednej nigdy nie poprzestaje) pyszne kokosanki na białkach. Wystarczy chwila i można upiec wspaniały, prosty deser. Takie małe
kokosowe ciasteczka są idealnym towarzyszem do
kawy czy
herbaty lub po prostu do ulubionego filmu ;) Spróbujcie. A przy okazji jest, to też świetny pomysł na wykorzystanie
białek.
Składniki: (na blaszkę)2
białka (
jajek klasy L)2 szklanki
wiórków kokosowych1 łyżeczka budyniu
waniliowego (proszek)2/3 szklanki
cukru60 g
masłaszczypta
soliPrzygotowanie:W garnuszku z grubszym dnem topimy (na małym ogniu)
masło. Zdejmujemy garnek z ognia. Następnie dosypujemy do stopionego
masła 2 szklanki
wiórków kokosowych, dokładnie mieszamy całość łyżką (do połączenia składników).W miseczce ubijamy na sztywno
białka ze szczyptą
soli. Do ubitych
białek powoli dosypujemy
cukier z łyżeczką budyniu, miksując na najmniejszych obrotach.Tak przygotowaną pianę z
białek i
cukru dodajemy delikatnie do kokosowej masy, całość mieszamy łyżką lub rózgą po połączenia składników.
Z gęstej masy formujemy w dłoniach niewielkie kulki (wielkość
orzecha włoskiego). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kokosanki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (na środkowym poziomie) około 15-20 minut. Kokosanki powinny się zarumienić.
Blachę z kokosankami wyciągamy z piekarnika i studzimy. Dopiero po przestudzeniu kokosanki twardnieją i można je ściągną z blaszki.Kokosanki przechowujemy w zamkniętym, metalowym pojemniku (o ile jakieś zostaną).
Smacznego* przepis ze starego zeszytu z moimi drobnymi zmianamiWraz z innymi blogerami biorę udział w zabawie - Ciasto na niedzielę. Tym razem wszyscy podajemy swoje smaczne sposoby na wykorzystanie
białek. Wraz ze mną piekli:Esmeralda ze smakiem,Izoni pyszne smaki,Może coś zjemy,W mojej kuchni,Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni,Moje domowe kucharzenie,Szóste Niebo,Grunt to przepis,Moje małe czarowanie,Na
ciasteczkowych papierachpiątek, 26 lutego 2016, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisyPieczona owsianka z ...
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ ...Serniczek chia na jagodach z ...Najprostsza surówka obiadowa ...Delikatne placuszki z ...Ciasto z
jabłkami najeżone ...
Jagodowe serniczki na ...Grillowana tortilla z ...Bardzo pomarańczowa babka z ...Wiosenne kanapki z lekką ...
Słodkie okruszkiSPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje
Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Prawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog