ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka kokosowe orzeszki (bez mąki)

Ciasteczka kokosowe orzeszki (bez mąki)

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Słodka Wielkanoc. Zbiór ...
Sałatka w tortilli w dwóch ... »
Uwielbiam małe słodkie wypieki. Najlepiej mi i moim bliskich smakują w wersjach kokosowych, orzechowych lub po prostu waniliowych. Wczoraj postanowiłam połączyć nasze ulubione smaki i zrobić szybkie ciasteczka kokosowe orzeszki (bez mąki). Jedną porcją poczęstowałam koleżanki, a drugą blaszkę zrobiłam dla bliskich. Obie porcje znikły równie szybko. Polecam Wam te małe słodkości na co dzień, jak i na zbliżające się święta. Kilka składników, a ile słodkiej przyjemności ;)
Składniki: (na 1 blaszkę ciasteczek)
1 szklanka orzechów włoskich (około 90 g) Helio
1 szklanka wiórków kokosowych Helio
6 łyżek masła
2 białka dużych jaj
mała szczypta soli
1/3 szklanki cukru
1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)
Przygotowanie:
W garnuszku z grubszym dnem rozpuszczamy na małym ogniu masło.
Szklankę orzechów włoskich wrzucamy do misy blendera z nożami i dokładnie rozdrabniamy. W ten sposób powinniśmy uzyskać około 4/5 szklanki drobnych orzechów.
Do roztopionego ciepłego masła wsypujemy rozdrobnione orzechy włoskie i szklankę wiórków kokosowych. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników.
W misce ubijamy dokładnie 2 duże białka jaj z małą szczyptą soli. Do piany z białek dosypujemy stopniowo cukier z łyżką budyniu miksując na najmniejszych obrotach.
Zawartość miski przekładamy do garnuszka z orzechowo-kokosową masą i całość dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy w dłoniach ciastka - kulki wielkości orzecha włoskiego. Najlepiej, gdy dłonie co jakiś czas oblejemy zimną wodą, co ułatwi nam proces formowania ciastek. Ciasteczka układamy (w odstępach) na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lekko je rozpłaszczając.
Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom.
Ciastka pieczemy około 20 minut (brzegi i wierzch się lekko rumienią). Blaszkę wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia ciastek. Dopiero, gdy ostygną nabierają odpowiedniej konsystencji, aby można je było zdjąć z blachy.
Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym metalowym pojemniku.
Smacznego
środa, 23 marca 2016, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Pieczona owsianka z ...
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ ...
Serniczek chia na jagodach z ...
Najprostsza surówka obiadowa ...
Delikatne placuszki z ...
Ciasto z jabłkami najeżone ...
Jagodowe serniczki na ...
Grillowana tortilla z ...
Bardzo pomarańczowa babka z ...
Wiosenne kanapki z lekką ...
Słodkie okruszki
SPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)
Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/03/Ciasteczka-kokosowe-orzeszki-bez-maki.html