Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Słodka Wielkanoc. Zbiór ...
Sałatka w tortilli w dwóch ... »Uwielbiam małe słodkie wypieki. Najlepiej mi i moim
bliskich smakują w wersjach
kokosowych,
orzechowych lub po prostu
waniliowych. Wczoraj postanowiłam połączyć nasze ulubione smaki i zrobić szybkie
ciasteczka kokosowe orzeszki (bez
mąki). Jedną porcją poczęstowałam koleżanki, a drugą blaszkę zrobiłam dla
bliskich. Obie porcje znikły równie szybko. Polecam Wam te małe słodkości na co dzień, jak i na zbliżające się święta. Kilka składników, a ile słodkiej przyjemności ;)
Składniki: (na 1 blaszkę
ciasteczek)1 szklanka
orzechów włoskich (około 90 g) Helio1 szklanka
wiórków kokosowych Helio6 łyżek
masła2
białka dużych jajmała szczypta
soli1/3 szklanki
cukru1 łyżka budyniu
waniliowego (proszek)Przygotowanie:W garnuszku z grubszym dnem rozpuszczamy na małym ogniu
masło.Szklankę
orzechów włoskich wrzucamy do misy blendera z nożami i dokładnie rozdrabniamy. W ten sposób powinniśmy uzyskać około 4/5 szklanki drobnych
orzechów.Do roztopionego ciepłego
masła wsypujemy rozdrobnione
orzechy włoskie i szklankę
wiórków kokosowych. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników.W misce ubijamy dokładnie 2 duże
białka jaj z małą szczyptą
soli. Do piany z
białek dosypujemy stopniowo
cukier z łyżką budyniu miksując na najmniejszych obrotach.Zawartość miski przekładamy do garnuszka z
orzechowo-
kokosową masą i całość dokładnie mieszamy.Z masy formujemy w dłoniach
ciastka - kulki wielkości
orzecha włoskiego. Najlepiej, gdy dłonie co jakiś czas oblejemy zimną
wodą, co ułatwi nam proces formowania
ciastek.
Ciasteczka układamy (w odstępach) na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lekko je rozpłaszczając.Blaszkę z
ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom.
Ciastka pieczemy około 20 minut (brzegi i wierzch się lekko rumienią). Blaszkę wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia
ciastek. Dopiero, gdy ostygną nabierają odpowiedniej konsystencji, aby można je było zdjąć z blachy.
Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym metalowym pojemniku.
Smacznegośroda, 23 marca 2016, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisyPieczona owsianka z ...
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ ...Serniczek chia na jagodach z ...Najprostsza surówka obiadowa ...Delikatne placuszki z ...Ciasto z
jabłkami najeżone ...
Jagodowe serniczki na ...Grillowana tortilla z ...Bardzo pomarańczowa babka z ...Wiosenne kanapki z lekką ...
Słodkie okruszkiSPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje
Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Prawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog