Wykonanie

Dzisiaj chciałabym Wam pokazać tort jaki powstał z okazji 90 urodzin mojej Babci....Szczerze mówiąc zamysł był inny, ale
plany troszkę pokrzyżowało moje nie do końca dobre samopoczucie ;) No cóż tak to już bywa ;) Jako że solenizantka nie przepada za
tortami ani czekoladowymi ani orzechowymi wybór padł na najprostszy w smaku i wykonaniu tort na bazie
śmietany i
likieru triple sec. Jeśli nie macie takiego, można go zastąpić innym ulubionym smakiem. Jeżeli korzystacie z
syropów barmańskich zastępując nimi
likier pamiętajcie by zmniejszyć ilość
cukru ;)
Syropy z reguły są słodsze. Tort powstał w oparciu o jeden z naszych ulubionych -
kokosowy malibu . Pochwała prostoty. Pyszny i delikatny. Babcia była zachwycona. Może i Wam posmakuje ;) Polecam baaardzo :)Składniki na blachę 25x35cm10
jajekszczypta
soli1,5 szkl (320g)
cukru1,5 szk. (200g)
mąki pszennej tortowej1/2 szkl (70g)
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier a następnie kolejno
żółtka i obydwie przesiane i wymieszane
mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).Gorący
biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie
biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu.Składniki na masę
śmietanową:1 litr
śmietany kremówki 36%1/2 szkl.
cukru pudru2 łyżeczki
żelatynysok z 1/2
cytryny100ml
likieru triple sec (może być też
syrop barmański ale wówczas zmniejszyć ilość
cukru)
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier oraz
sok z cytryny i
likier.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
wody, wymieszać i dodać do
śmietany. Dokładnie zmiksować nie dopuszczając do powstania grudek. SchłodzićSkładniki na masę do dekoracji:250g
serka mascarpone200ml
śmietany kremówki2 łyżeczki
cukru pudruponadto:
wiórki kokosowepłatki białej czekoladycukrowe dekoracje (klik)
Śmietanę ubić ba sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder.
Serek mascarpone lekko zmiksować. Wymieszać delikatnie ze
śmietaną a następnie zmiksować chwilę.SchłodzićNa kartce papieru A4 narysować cyfry "9" i "0" Wyciąć je i przyczepić do
biszkoptu za pomocą np. szpilek.
Ostrym nożem wyciąć dokładnie kształty cyfr a następnie każdą z nich przeciąć wzdłuż na 3 blaty i naponczować je lekko osłodzoną
wodą z dodatkiem
likieru triple sec).Masą
śmietanową przełożyć blaty. Posmarować dokładnie boki i wierzch
tortu. Schłodzić.Gdy cyferki są już na tyle sztywne, że można je przenosić umieszczamy je delikatnie na dekoracyjnej podkładce tortowej. Jeśli jest potrzeba smarujemy wierzch i boki jeszcze raz tym razem masą do dekoracji. Boki
tortów obsypujemy dokładnie wiórkami kokosowymi. Wierzch obsypujemy dokładnie
płatkami białej czekolady. Tylkami dekoratorskimi ozdabiamy krawędzie cyfr. Na koniec układamy kwiaty z masy plastycznej. Schłodzić. Smacznego :)



