Wykonanie

Dzisiejsza propozycja ląduje zarówno w zakładce "zupy" jak i "dania jednogarnkowe". Pożywna, pyszna i sycąca. Błyskawiczna i prosta w wykonaniu a przy tym bardzo elegancka. Z cudownym
parmezanem i chrupiącymi
orzechami. Przepis z moimi zmianami znaleziony w książce "Jedno smaczne danie". Polecam Wam baaardzo :)Składniki:3 łyżki
oliwy2 ząbki
czosnku1 średnia
cebula1litr
bulionu drobiowegook. 120g tortellini
serowego (można zastąpić uszkami z
mięsem)225g
zielonego mrożonego groszku2 płaski łyżki
mąki kukurydzianej150 ml kwaśnej
śmietany 12-18%3 łyżki posiekanej
natki pietruszkiok 60g tartego
parmezanuok 30g uprażonych posiekanych
orzechów laskowych lub włoskichświeżo zmielony
pieprz,
sólCebulę drobniutko posiekać,
czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanej
oliwie podsmażać kilka minut. Wlać
bulion i zagotować. Dodać tortellini i gotować 10 minut.Wsypać mrożony
groszek i gotować 5 min.Kwaśną
śmietanę ubić z
mąką (można dokładnie roztrzepać rózgą), dodać do zupy i wymieszać. Wsypać
pietruszkę, doprawić
solą i
pieprzem. Na wolnym ogniu gotować jeszcze 2 min.Podawać w kokilkach posypaną prażonymi
orzechami i tartym
parmezanem.Zupę należy podawać od razu. Nie wskazane jest jej odgrzewanie lub np zostawianie na drugi dzień z uwagi na pierożki, które jeżeli zbyt długo będą leżały w zupie po prostu zanadto rozmiękną.Smacznego :)

