Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na przepyszną zapiekankę szczególnie lubianą w Alzacji. Głównymi jej składnikami są kiełbasa, boczek i kiszona kapusta. Zapiekanka wychodzi fantastyczna i jest bardzo sycąca. Smakowała nawet dzieciakom :) Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki "Jedno smaczne danie". Polecam :)Składniki:200g kiełbasy400g boczkuolej do smażenia1 duża cebula650g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę2 ząbki czosnku2 średnie marchewkiok.450g kapusty kiszonej (przepłukanej)450 ml bulionu drobiowego120 ml białego wytrawnego wina6 kulek jałowca1 łyżeczka kminku (w ziarnach)1-2 liście laurowe1/4 łyżeczka solipieprzkoperek i cebulka zielona do przybraniaKiełbasę pokroić w plastry, boczek w kostkę i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Marchewkę obrać i pokroić w plastry, czosnek przecisnąć przez praskę a cebulę w kostkę i również podsmażyć. Wyjąć. Kapustę wrzucić na patelnię i podsmażać ok 1 minuty, następnie dodać bulion i wino oraz ziemniaki, kminek, liść laurowy, jałowiecsól i pieprz. Dusimy całość pod przykryciem ok 20 minut do miękkości.Garnek rzymski (wcześniej namoczony 15 minut) leciutko natłuszczamy. Kładziemy warstwę cebuli i marchewki, następnie warstwę kiełbasy i boczku a na wierzch kapustę z ziemniakami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 minut w temp 180-200 stopni (pod przykryciem). Po upieczeniu posypujemy koperkiem i zielona cebulką.Smacznego :)