Wykonanie
Poziom trudnościPieczona
kiełbasa z
kapustą to wspaniałe danie na wielkanocne śniadanie lub świąteczny obiad. Najlepsza do tego jest biała, surowa
kiełbasa, która jest delikatniejsza w smaku i fakturze od
kiełbasy wędzonej. Potrawę przygotowuje się szybko i łatwo. W czasie świąt wielkanocnych
białą kiełbasę podajemy na stół w rozmaitych formach – z
wody lub pieczoną, w barszczu lub
żurku, jako nadzienie do pieczeni, a nawet jako farsz do pierogów .
Porcja dla 5 osóbSkładniki:5 białych, surowych
kiełbas2 łyżki
oleju1 duża
cebula300 g
kiszonej kapusty (nie bardzo kwaśnej)1 płaska łyżeczka
soli½ łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu1-2
liście laurowe200 ml białego,
wytrawnego wina1 łyżeczka
oleju do posmarowania
kiełbasySposób przygotowania:W garnku zagotować
wodę, wrzucić
kiełbaski, zmniejszyć temperaturę grzania i parzyć je przez ok. 10 minut.
Cebulę obrać, pokroić w ćwierćplasterki.
Na patelni rozgrzać
olej, podsmażyć
cebulę.
Kapustę drobno pokroić, dodać do
cebuli. Przyprawić
solą i
pieprzem, dodać
liście laurowe. Na koniec wlać
wino, podgrzewać kilka minut.
Piekarnik rozgrzać w termoobiegu do temperatury 180°C.
Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia lub żeliwnego garnka, na wierzch ułożyć
kiełbaski, posmarować je
olejem.
Naczynie przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez ok. 30 minut. Jeśli
kiełbasa się nie zaczęła rumienić, przełączyć piekarnik na grill i jeszcze chwilę piec.
Danie podawać gorące z ugotowanymi
ziemniakami lub
pieczywem.
Smacznego!