ßßß
Porcja dla 5 osóbSkładniki:5 białych, surowych kiełbas2 łyżki oleju1 duża cebula300 g kiszonej kapusty (nie bardzo kwaśnej)1 płaska łyżeczka soli½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu1-2 liście laurowe200 ml białego, wytrawnego wina1 łyżeczka oleju do posmarowania kiełbasySposób przygotowania:W garnku zagotować wodę, wrzucić kiełbaski, zmniejszyć temperaturę grzania i parzyć je przez ok. 10 minut.
Cebulę obrać, pokroić w ćwierćplasterki.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę.
Kapustę drobno pokroić, dodać do cebuli. Przyprawić solą i pieprzem, dodać liście laurowe. Na koniec wlać wino, podgrzewać kilka minut.


Piekarnik rozgrzać w termoobiegu do temperatury 180°C. Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia lub żeliwnego garnka, na wierzch ułożyć kiełbaski, posmarować je olejem.
Naczynie przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez ok. 30 minut. Jeśli kiełbasa się nie zaczęła rumienić, przełączyć piekarnik na grill i jeszcze chwilę piec.
Danie podawać gorące z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego!