ßßß Cookit - przepis na Pieczona kiełbasa z kapustą

Pieczona kiełbasa z kapustą

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Pieczona kiełbasa z kapustą to wspaniałe danie na wielkanocne śniadanie lub świąteczny obiad. Najlepsza do tego jest biała, surowa kiełbasa, która jest delikatniejsza w smaku i fakturze od kiełbasy wędzonej. Potrawę przygotowuje się szybko i łatwo. W czasie świąt wielkanocnych białą kiełbasę podajemy na stół w rozmaitych formach – z wody lub pieczoną, w barszczu lub żurku, jako nadzienie do pieczeni, a nawet jako farsz do pierogów .
Porcja dla 5 osób
Składniki:
5 białych, surowych kiełbas
2 łyżki oleju
1 duża cebula
300 g kiszonej kapusty (nie bardzo kwaśnej)
1 płaska łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1-2 liście laurowe
200 ml białego, wytrawnego wina
1 łyżeczka oleju do posmarowania kiełbasy
Sposób przygotowania:
W garnku zagotować wodę, wrzucić kiełbaski, zmniejszyć temperaturę grzania i parzyć je przez ok. 10 minut.
Cebulę obrać, pokroić w ćwierćplasterki.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę.
Kapustę drobno pokroić, dodać do cebuli. Przyprawić solą i pieprzem, dodać liście laurowe. Na koniec wlać wino, podgrzewać kilka minut.
Piekarnik rozgrzać w termoobiegu do temperatury 180°C. Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia lub żeliwnego garnka, na wierzch ułożyć kiełbaski, posmarować je olejem.
Naczynie przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez ok. 30 minut. Jeśli kiełbasa się nie zaczęła rumienić, przełączyć piekarnik na grill i jeszcze chwilę piec.
Danie podawać gorące z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2019/04/pieczona-kielbasa-z-kapusta