Wykonanie
Pyszna, stosunkowo szybka w przygotowaniu zupa. Ma delikatny smak i bardzo elegancki wygląd. Polecam Wam baaardzo :)Składniki na pulpeciki:250g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 mała bułeczka pszenna namoczona w
mleku1/2
cebuli1
jajkosól,
pieprzSkładniki na zupę:3-4
ziemniaki1,5 litra
bulionu drobiowego100 ml kwaśnej
śmietany 12-180%2 łyżki
mąki1
liść laurowy2
ziela angielskienatka pietruszki,
kolendrasól,
pieprzwykonanie thermomix:
cebulę rozdrobnić 3s/obr.7. Wszystkie składniki włożyć do misy i wyrobić 1 min/obr. wstecz./poz4. Uformować małe pulpeciki. Do misy wlać
bulion, a do koszyczka wsadzić pokrojone w kostkę
ziemniaki,
przyprawy, świeże gałązki
pietruszki i
kolendry oraz pulpety. Koszyczek umieścić w naczyniu thermomixa. Gotować 30 min/100st/obr.1. Wyjąć koszyczek, dodać
mąkę i
śmietanę i zagotować 2 min/temp100/obr3. Zmiksować 10s/obr.8. Zawartość koszyczka przełożyć do zupy. Podawać udekorowane
kolendrą.wykonanie tradycyjne.
Cebulkę drobno posiekać. Wszystkie składniki na pulpety dokładnie wyrobić i formować małe zgrabne kulki. Do garnka wlać
bulion, dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki,
przyprawy, świeże
zioła i pulpety. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok 30 min. Po tym czasie zaprawć
śmietana wymieszaną z
mąką. Podawać posypane świeżą
kolendra i
pietruszką.Smacznego :)