Wykonanie
Pieczone warzywa chodziły za mną już jakiś czas. Dzisiaj już nie wytrzymałam i mimo późnej godziny zabrałam się za ich obieranie ... Przepis na bazie wcześniej już publikowanej zapiekanki greckiej -
Briami, ale uzupełniony o aktualny asortyment lodówki ;) Wyszło pyyysznie więc polecam Wam baaardzo :)Składniki:3-4
ziemniaki (obrane, w plastry)4-5 małych
cukinii (ze skórką, w plastry)2
czerwone cebule (w piórka)3 duże
pomidory (obrane, w ćwiartki)3 ząbki
czosnku (przeciśnięte)1
por (jasna część w piórka)
zioła prowansalskierozmaryn1/2 pęczka
koperku (drobno)100g
sera fety (w kosteczkę)1 kulka
sera mozzarella (w kosteczkę)
sól,
pieprzczerwona papryka słodka w proszku1/4 szkl
oliwyszczypiorek do posypaniaGarnek rzymski namoczyć dobrze w wodzie ok 15-20 min. (musi być cały zanurzony). Piekarnik rozgrzać do temp. 220-230 stopni.
Ziemniaki pokrojone w plasterki wrzucić do miski i obsypać
słodką papryką i lekko
solą. Dokładnie wymieszać. Gdy garnek będzie gotowy wówczas spryskujemy delikatnie
oliwą spód i układamy warstwami: połowę
pomidorów, połowę
cebuli, połowę
ziemniaków, połowę
czosnku, połowę
cukinii i połowę
pora. Posypujemy teraz delikatnie posiekanym
koperkiem,
ziołami prowansalskimi i
rozmarynem i układamy drugą część z pozostałych warzyw. Na wierzch znów
zioła prowansalskie,
koperek i
rozmaryn. Całość polewamy
oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1,5-2 godz. (aż warzywa będą mięciuteńkie i lekko rumiane). W połowie pieczenia delikatnie mieszamy. Pod sam koniec dodajemy
mozzarellę i jeszcze chwilę pieczemy. Podajemy posypane pokrojoną w kosteczkę lub tartą
fetą oraz drobno posiekanym
szczypiorkiem.Smacznego :)