ßßß
To jedna z ulubionych zup mojej Rodziny. Wyglądem przypomina krem z pomidorów, ale dodatek ziół prowansalskich daje jej zupełnie inny, nowy smak:)Uwaga:)Wszystkie zupy-kremy mają jeden wspólny składnik: ziemniaki:(Wydawać by się mogło, że skoro ziemniaki są w naszej diecie kategorycznie zabronione, to musimy zapomnieć o całej gamie wspaniałych i pożywnych zup-kremów. To byłoby zbyt okrutne, postanowiłam więc znaleźć „zastępcę” ziemniaka, i chyba się udało:)W większości zup, rolę tę świetnie odgrywa cukinia. Ma ona na tyle delikatny smak, że nie wpływa na zasadniczy smak zupy, ale jednocześnie nadaje jej pożądaną gęstość.Składniki:1 średnia cukinia1/2 czerwonej papryki1 duży por (tylko biała część)1 puszka pomidorów bez skóry200 ml soku pomidorowego1 litr rosołu (lub wywaru warzywnego)1 ząbek czosnku1 łyżka ziół prowansalskich3-4 łyżki oliwy z oliweksól i pieprzWykonanie:Cukinię obieramy i kroimy w kostkę.Pora kroimy w plastry i smażymy na oliwie, aż zmięknie. Dodajemy obraną cukinię i paprykę pokrojone w grubą kostkę. Następnie dokładamy rozdrobnione pomidory z zalewą, sok pomidorowy, zmiażdżony czosnek oraz zioła prowansalskie. Zalewamy wszystko rosołem i gotujemy na wolnym ogniu 20-30 min.Zupę dokładnie miksujemy. (Możemy ją dodatkowo przetrzeć przez sito, aby miała idealnie aksamitną konsystencję:)Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy świeżymi ziołami lub kiełkami.Smacznego:)