Wykonanie
Ponieważ pogoda w końcu rozpieszcza i zdecydowanie sprzyja grillowaniu opowiem Wam szybciutko o ziemniakach z grilla, które bez zbędnych przygotowań możecie zrobić w ten dla niektórych dłuższy weekend. W końcu udało nam się razem z Mężem wyrwać do Mamy i tym samym otworzyć trochę przy-późno sezon grillowania. Oczywiście Mama była gotowa przyjąć nas tradycyjnym obiadem i obrane
ziemniaki już czekały. My tymczasem spragnieni smakołyków z ogródkowego rusztu - zarządziliśmy grilla, mimo niejasnej sytuacji pogodowej. Żeby jednak
ziemniaków nie zmarnować postanowiłam je zaadaptować na potrzeby grillowania. To lubię - prosto, bez zachodu i bez marnacji ;) Sprawdźcie sami:

Składniki:4 średnie
ziemniaki
łyżka
oliwy z oliwekspora szczypta
ziół prowansalskichszczypta cząbru suszonego1 ząbek
czosnkuszczypta
solipieprz świeżo mielonyPrzygotowanie:
Oliwę mieszamy z
przyprawami i przeciśniętym
czosnkiem.
Ziemniaki pokrojone w ósemki obtaczamy w
oliwie. Pakujemy w zawiniątka z folii aluminiowej. Pieczemy na średnio rozgrzanym grillu przez ok 40 minut. Dopiekamy przy otwartej folii i bardziej rozgrzanym grillu.Ziemniaczki wychodzą aromatyczne i będą stanowić fajny dodatek do
mięs z grilla. Jeśli więc planujecie zwykły obiad, a w ostatniej chwili zmieni się sytuacja to obrane ziemniaczki można właśnie tak zagospodarować.
