Wykonanie

Mięciuteńkie pożywne pulpety, bardzo lubiane przez moje dzieci. Robi się je błyskawicznie i równie błyskawicznie znikają. Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie-thermomix na każdy dzień" Polecam baardzo :)Składniki na pulpety:500g
mięsa mielonego wołowo-wieprzowego1
jajko1
cebula1
bułka namoczona w
mlekusól,
pieprz1-2 ząbki
czosnkuSkładniki na
sos pomidorowy:1
papryka czerwona1 kg
pomidorów (lub 850 ml puszka)2 ząbki
czosnku1 duża
cebula1 płaska łyżeczka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
cukru1/3 łyżeczki
pieprzu,
sól1 łyżka
masła1
kostka rosołowa drobiowa (domowa klik)wykonanie tradycyjne:Na
maśle podsmażyć pokrojoną
cebulę i
czosnek.
Paprykę drobno pokroić. Dodać
pomidory i całość dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki. Gotować ok 10-15 minut. Doprawić. Na koniec jeszcze raz zmiksować na gładki sos.
Cebulę drobniutko pokroić i zeszklić, dodać przeciśnięty
czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Do miski dać:
mięso, podsmażona
cebulę, całe
jajko,
bułkę. Dokładnie wyrobić i doprawić. Powinno
mieć dobra konsystencję jeśli jednak jest zbyt luźne można dodać odrobinę
bułki tartej. Formować kulki, które ugotować na parze ok. 25-30 minut.Podawać polane
sosem pomidorowym z
ryżem i np. kiszonym ogóreczkiem :)wykonanie thermomix:do naczynia włożyć
cebulę,
jajko,
przyprawy,
mięso (jeśli w kawałkach) i zmiksować 10s/obr.9 Do masy dodać namoczoną
bułkę i zmiksować 30s obr.3Do naczynia wlać 500 ml
wody W koszyczku umieścić 1 szklankę namoczonego
ryżu z 1 łyżką
przyprawy uniwersalnej.Z masy
mięsnej formować pulpety. Ułożyć je na dwóch poziomach varomy i ustawić 25 min./temp.Varoma/obr.1sos: Do naczynia włożyć
czosnek i
cebulę i rozdrobnić 6s/obr6. Dodać
masło i dusić 5 min/temp. varoma/obr.1,5. Włożyć
paprykę i rozdrobnić 8s/obr4 Dodać
pomidory i zmiksować 30s/obr.9 Dodać pozostałe składniki i gotować 10 min/temp.100/ obr.2 Na koniec zmiksować 30s obr. 6Podawać polane
sosem pomidorowym z
ryżem i np. kiszonym ogóreczkiem :)Smacznego :)

