ßßß Cookit - przepis na Miętowe Curry Z Chorizo, Groszkiem I Ziemniakami

Miętowe Curry Z Chorizo, Groszkiem I Ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Opis : Ostatnio zainspirowana przepisem na curry z ziemniakami i groszkiem postanowiłam stworzyć coś podobnego z dodatkiem mięsnym, co zostałoby zaakceptowane przez moich domowników prawdopodobnie z większą aprobatą niż w wersji wegetariańskiej. W efekcie końcowym moje danie wyszło trochę bogatsze w składniki. Dokładnie powstało curry z pieczarkami, chorizo, ziemniakami i groszkiem, a nawet znalazła się w nim nutka mięty.
Było ostro, było pomieszanie kuchni indyjskiej z meksykańską, ale wszystko wyszło smacznie. No i jeszcze mile orzeźwiający lekki posmak mięty...
Polecam.
Pochodzenie : przepis własny
Ilość : 3 porcje; całość dania to 1 l
Składniki :
2 średnie cebule
3-4 łyżki oliwy
2 pełne łyżeczki przyprawy curry
2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
0,5 łyżeczki kurkumy
250 g średnich pieczarek
0,5 pęczka kiełbasy chorizo ( 150 g)
2-3 saszetki miętowej herbaty zaparzonej w 250 ml wrzącej wody
250 ml bulionu drobiowego
300 g młodych ziemniaków o średniej wielkości
200 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól
sok z cytryny lub limetki do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie :
Cebulę obrać, pokroić w plastry i rozdzielić na krążki.
Rozgrzać oliwę w rondlu.
Dodać cebulę.
Zeszklić na średnim płomieniu ok. 5-10 min.
Następnie dodać wszystkie przyprawy.
Wymieszać.
Dodać umyte pieczarki i każdy kapelusz pokroić w ćwiartkę.
Dodać do zeszklonej cebuli.
Smażyć ok. 5-10 min.
W między czasie pokroić chorizo w plastry.
Dodać do reszty składników w rondlu.
Zalać miętową herbatą.
Wlać bulion.
Gotować ok. 10 min., aby zupa puściła soki.
W między czasie ostrugać ziemniaki i przekroić każdego na pół (powinny mieć podobną wielkość, aby ugotowały się w tym samym czasie).
Dodać do zupy.
Doprawić lekko solą pamiętając, że ziemniaki wchłoną słoność z zupy.
Gotować do miękkości ziemniaków.
Przed końcem gotowania (ok. 3 min. przed zakończeniem) dodać groszek.
Odlać odrobinę wywaru z zupy i wymieszać z jogurtem.
Wlać do zupy.
Gotować 2-3 min., aby groszek pozostał al dente, czyli lekko chrupiący.
Wyłączyć palnik.
Odstawić z płomienia.
W razie potrzeby doprawić solą.
Podawać na ciepło solo lub z pieczywem (np. chlebkiem Naan lub Tortillami), można skropić sokiem z cytryny lub limetki.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2013/05/curry-z-chorizo-groszkiem-i-ziemniakami.html