Wykonanie
Opis : Ostatnio zainspirowana przepisem na
curry z
ziemniakami i
groszkiem postanowiłam stworzyć coś podobnego z dodatkiem mięsnym, co zostałoby zaakceptowane przez moich domowników prawdopodobnie z większą aprobatą niż w wersji wegetariańskiej. W efekcie końcowym moje danie wyszło trochę bogatsze w składniki. Dokładnie powstało
curry z
pieczarkami, chorizo,
ziemniakami i
groszkiem, a nawet znalazła się w nim nutka
mięty.Było ostro, było pomieszanie kuchni indyjskiej z meksykańską, ale wszystko wyszło smacznie. No i jeszcze mile orzeźwiający lekki posmak
mięty...Polecam.Pochodzenie : przepis własnyIlość : 3 porcje; całość dania to 1 lSkładniki :2 średnie
cebule3-4 łyżki
oliwy2 pełne łyżeczki
przyprawy curry2 łyżeczki mielonych ziaren
kolendry0,5 łyżeczki
kminu rzymskiego0,5 łyżeczki
kurkumy250 g średnich
pieczarek0,5 pęczka
kiełbasy chorizo ( 150 g)2-3 saszetki miętowej
herbaty zaparzonej w 250 ml wrzącej
wody250 ml
bulionu drobiowego300 g
młodych ziemniaków o średniej wielkości200 g
zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)3 łyżki
jogurtu naturalnegosólsok z cytryny lub limetki do smaku (opcjonalnie)Przygotowanie :
Cebulę obrać, pokroić w plastry i rozdzielić na krążki.Rozgrzać
oliwę w rondlu.Dodać
cebulę.Zeszklić na średnim płomieniu ok. 5-10 min.Następnie dodać wszystkie
przyprawy.Wymieszać.Dodać umyte
pieczarki i każdy kapelusz pokroić w ćwiartkę.Dodać do zeszklonej
cebuli.Smażyć ok. 5-10 min.W
między czasie pokroić chorizo w plastry.Dodać do reszty składników w rondlu.Zalać
miętową herbatą.Wlać
bulion.Gotować ok. 10 min., aby zupa puściła
soki.W
między czasie ostrugać
ziemniaki i przekroić każdego na pół (powinny
mieć podobną wielkość, aby ugotowały się w tym samym czasie).Dodać do zupy.Doprawić lekko
solą pamiętając, że
ziemniaki wchłoną słoność z zupy.Gotować do miękkości
ziemniaków.Przed końcem gotowania (ok. 3 min. przed zakończeniem) dodać
groszek.Odlać odrobinę
wywaru z zupy i wymieszać z
jogurtem.Wlać do zupy.Gotować 2-3 min., aby
groszek pozostał al dente, czyli lekko chrupiący.Wyłączyć palnik.Odstawić z płomienia.W razie potrzeby doprawić
solą.Podawać na ciepło
solo lub z
pieczywem (np.
chlebkiem Naan lub Tortillami), można skropić
sokiem z cytryny lub limetki.
