Torcik truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Sezon truskawkowy rozpoczęłam tym oto torcikiem. Torcik wyszedł bardzo pyszny i lekki dzięki masie truskawkowej zrobionej na bazie serków homogenizowanych i jogurtu. Torcik jest orzeźwiający w smaku i łączy w sobie słodycz biszkoptu i galaretek.
Biszkopt:
3 jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa truskawkowa:
65 dag truskawek
2 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 20 dag)
3 łyżki cukru pudru
20 dag jogurtu naturalnego
4 galaretki truskawkowe
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Cały czas ubijając dodajemy żółtka (po jednym). Następnie powoli dodajemy olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (26 cm) posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z formy i odwracamy spodem do góry, pozostawiając do całkowitego ostudzenia. Dzięki temu biszkop będzie równiutki. Po wystudzeniu przekładamy z powrotem do formy.
Masa truskawkowa : Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i 50 dag miksujemy (15 dag zostawiamy). Dodajemy serki waniliowe, jogurt naturalny i cukier puder i mksujemy na gładką masę. Dwie galaretki rozpuszczamy w 300 ml wody i gdy zaczną tężeć, dodajemy do masy truskawkowej i mieszamy. Masę wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki do stężenia.
Na stężonej masie układamy połówki pozostałych truskawek. Dwie galaterki rozpuszczamy w 800 ml wody. Gdy zaczną tężeć wylewamy na truskawki i pozostawiamy w lodówce do stężenia.
Źródło: "Przyślij Przepis" - Nr 31 (06/2010)
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,331135058,title,Torcik-truskawkowy,index.html