ßßß Cookit - przepis na Truskawkowiec na biszkoptowym spodzie

Truskawkowiec na biszkoptowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe, lekkie ciasto, idealne na letnie dni, a do tego mocno truskawkowe.
Inspirację znalazłam w zeszłym roku, w gazetce "Przyślij Przepis" nr 06/2010. Od tamtej pory ciasto to w sezonie truskawkowym zagościło u nas na stałe, tak bardzo nam posmakowało.
A dziś właśnie się dowiedziałam (polecam lekturę komentarzy) że autorką przepisu jest własnie Ilka z In My Coffe kitchen, która opublikowała ten przepis w ww. gazetce. Zupełnie nie skojarzyłam że Ilka i Ilona z "PP" to ta sama osoba :)
Ilko, bardzo Ci dziękuję za ten przepis :)
Przepis tylko odrobinę pozmieniałam: biszkopt piekę ze swojego sprawdzonego przepisu, zmieniłam też troszkę proporcje serka i jogurtu naturalnego.
Polecam.
Biszkopt:
3 jajka
90 dag cukru
90 dag mąki tortowej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa truskawkowa:
ok 80 dag truskawek
2 serki homogenizowane waniliowe (razem 440 g)
160 g jogurtu naturalnego
5 łyżek cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
3 galaretki truskawkowe
Proporcje wystarczają na dużą tortownicę. Ja robiłam na takiej o średnicy 27 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 170-180 st. C.
Ubijamy na sztywno pianę z białek, a następnie stopniowo dodajemy cukier i żółtka cały czas miksując. Do masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy (ręcznie, nie mikserem) tak żeby mąka połączyła się z masą. Ciasto wylewamy na tortownicę, której dno wcześniej wykładamy papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru (u mnie ok. 20 min.), warto też sprawdzić patyczkiem.
Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 300 ml wody.
Miksujemy ok. 50 dag truskawek. Następnie do truskawek dodajemy serki, jogurt naturalny i cukier puder lub drobny cukier do wypieków. Mieszamy. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy ją do masy truskawkowej i mieszamy. Masę wylewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody.
Truskawki pokrojone na połówki układamy na wierzchu, na masie truskawkowej.
Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na truskawki. Odstawiamy ciasto ponownie do lodówki do stężenia.
Smacznego ;)
Przepis dołączam do akcji:
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/06/truskawkowiec-na-biszkoptowym-spodzie.html