Wykonanie
Wspaniałe, lekkie ciasto, idealne na letnie dni, a do tego mocno
truskawkowe.Inspirację znalazłam w zeszłym roku, w gazetce "Przyślij Przepis" nr 06/2010. Od tamtej
pory ciasto to w sezonie
truskawkowym zagościło u nas na stałe, tak bardzo nam posmakowało.A dziś właśnie się dowiedziałam (polecam lekturę komentarzy) że autorką przepisu jest własnie Ilka z In My Coffe kitchen, która opublikowała ten przepis w ww. gazetce. Zupełnie nie skojarzyłam że Ilka i
Ilona z "PP" to ta sama osoba :)Ilko, bardzo Ci dziękuję za ten przepis :)Przepis tylko odrobinę pozmieniałam:
biszkopt piekę ze swojego sprawdzonego przepisu, zmieniłam też troszkę proporcje
serka i
jogurtu naturalnego.Polecam.
Biszkopt:3
jajka90 dag
cukru90 dag
mąki tortowej1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa truskawkowa:ok 80 dag
truskawek2
serki homogenizowane waniliowe (razem 440 g)160 g
jogurtu naturalnego5 łyżek
cukru pudru lub drobnego
cukru do wypieków3
galaretki truskawkoweProporcje wystarczają na dużą tortownicę. Ja robiłam na takiej o średnicy 27 cm.Piekarnik nagrzewamy do 170-180 st. C.Ubijamy na sztywno pianę z
białek, a następnie stopniowo dodajemy
cukier i
żółtka cały czas miksując. Do masy dodajemy przesianą przez sitko
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy (ręcznie, nie mikserem) tak żeby
mąka połączyła się z masą. Ciasto wylewamy na tortownicę, której dno wcześniej wykładamy papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru (u mnie ok. 20 min.), warto też sprawdzić patyczkiem.Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.Dwie
galaretki rozpuszczamy w 300 ml
wody.Miksujemy ok. 50 dag
truskawek. Następnie do
truskawek dodajemy
serki,
jogurt naturalny i
cukier puder lub drobny
cukier do wypieków. Mieszamy. Gdy
galaretka zacznie tężeć dodajemy ją do masy truskawkowej i mieszamy. Masę wylewamy na
biszkopt i odstawiamy do lodówki do stężenia.Ostatnią
galaretkę rozpuszczamy w 400 ml
wody.
Truskawki pokrojone na połówki układamy na wierzchu, na
masie truskawkowej.Gdy
galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na
truskawki. Odstawiamy ciasto ponownie do lodówki do stężenia.Smacznego ;)

Przepis dołączam do akcji: