Wykonanie

To ciasto będzie u mnie gościło bez wątpienia częściej.Fajna propozycja na lato, gdyż jest lekkie i bardzo delikatne, a mus w środku chłodzący :)Przepis nie jest mojego autorstwa, pochodzi ze strony MojeCiasto.pl . Ujęło mnie już samo zdjęcie ciasta, kiedy zobaczyłam je kiedyś pierwszy raz i dziś postanowiłam sprawdzić, czy w smaku jest równie zachwycający ;)I wiecie co ? Jest ! Z zewnątrz subtelnie elegancki, a w środku niepoprawnie pyszny :)Składniki:1/5 kostki do pieczenia
Kasia ( ja dałam 2 czubate łyżki innej
margaryny )4
jajka1/2 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia600 g
truskawek2
galaretki truskawkowecukier puder do dekoracjiPrzygotowanie:
Żółtka oddzielamy od
białek.
Białka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę. Następnie wolno mieszając dodajemy po jednym
żółtku i odrobinie
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia.Na koniec wlewamy rozpuszczoną
margarynę i delikatnie mieszamy.Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 22x27cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. 10-15 minut.Upieczone ( jeszcze gorące! ) ciasto przekładamy razem z papierem do keksówki ( 8×27 cm ).Dociskamy lekko.MUS: 2
galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej
wody i studzimy.Połowę
truskawek miksujemy blenderem i łączymy z rozpuszczonymi
galaretkami.Pozostałe
truskawki układamy ciasno na cieście ( 1 lub 2 warstwy ), w formie keksowej i zalewamy tężejącym musem.Wkładamy ciasto do lodówki na minimum godzinę, by stężało.Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, przykrywamy je deseczką i odwracamy do góry dnem. Zdejmujemy keksówkę, papier i nasze ciasto jest gotowe do krojenia :)Przed podaniem możemy posypać ciasto
cukrem pudrem, polać
czekoladą, lub ozdobić świeżymi
owocami.


Kategorie: