ßßß Cookit - przepis na Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

nazwa

Wykonanie

To ciasto będzie u mnie gościło bez wątpienia częściej.
Fajna propozycja na lato, gdyż jest lekkie i bardzo delikatne, a mus w środku chłodzący :)
Przepis nie jest mojego autorstwa, pochodzi ze strony MojeCiasto.pl . Ujęło mnie już samo zdjęcie ciasta, kiedy zobaczyłam je kiedyś pierwszy raz i dziś postanowiłam sprawdzić, czy w smaku jest równie zachwycający ;)
I wiecie co ? Jest ! Z zewnątrz subtelnie elegancki, a w środku niepoprawnie pyszny :)
Składniki:
1/5 kostki do pieczenia Kasia ( ja dałam 2 czubate łyżki innej margaryny )
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
600 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie wolno mieszając dodajemy po jednym żółtku i odrobinie mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Na koniec wlewamy rozpuszczoną margarynę i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 22x27cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. 10-15 minut.
Upieczone ( jeszcze gorące! ) ciasto przekładamy razem z papierem do keksówki ( 8×27 cm ).
Dociskamy lekko.
MUS: 2 galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody i studzimy.
Połowę truskawek miksujemy blenderem i łączymy z rozpuszczonymi galaretkami.
Pozostałe truskawki układamy ciasno na cieście ( 1 lub 2 warstwy ), w formie keksowej i zalewamy tężejącym musem.
Wkładamy ciasto do lodówki na minimum godzinę, by stężało.
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, przykrywamy je deseczką i odwracamy do góry dnem. Zdejmujemy keksówkę, papier i nasze ciasto jest gotowe do krojenia :)
Przed podaniem możemy posypać ciasto cukrem pudrem, polać czekoladą, lub ozdobić świeżymi owocami.
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/ciasto-z-truskawkami